eur:
393.74
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels.com

Így kapnak bértámogatást a kutatás-fejlesztésben dolgozók

Megjelent a Magyar Közlönyben a kutató-fejlesztő tevékenységet végző munkavállalók bértámogatásáról szóló rendelet.

Munkahelyük megvédése érdekében bértámogatásban részesülnek a kutatási, fejlesztési és innovációs (kfi-) szektor magasan képzett munkavállalói - nyilatkozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára pénteken az MTI-nek.

György László kiemelte: a kormány célja a szektorban dolgozó több tízezer munkavállalói tartós foglalkoztatása, a munkabérek fenntartása és az elbocsátások elkerülése.

A kfi-szektor magasan képzett szakembereinek munkában tartása elengedhetetlen a gazdaság újraindításához, a támogatást ezért többek között mérnökök, kutatók, informatikusok, magasan képzett szakemberek után kaphatják a vállalkozások.

A támogatás kiterjed minden nem költségvetési szerv munkáltatóra, ahol kutatást, fejlesztést végeznek

- hangsúlyozta az államtitkár.

Az ITM tájékoztatása szerint a program így minden ágazatot érint, hiszen minden gazdasági szektorban van kutatással is foglalkozó vállalkozás, ezért a teljes nemzetgazdaság számára biztosítják a támogatáshoz történő hozzáférést.

A feltételek:

  • 40 százalékos bértámogatás
  • a kfi-szektor munkavállalóinál
  • három hónap időtartamra
  • a támogatás összege nem haladhatja meg a havi 318 920 forintot dolgozónként - a munkáltatói járulékokat is figyelembe véve

Az így megítélt összeget a munkáltató kapja, a támogatás fejében garantálnia kell a vállalkozásnak a kérelem benyújtása előtti létszámának szinten tartását, illetve a munkavállaló legalább 3 hónapig történő tovább foglalkoztatását. A támogatás, illetve a tovább foglalkoztatás időtartama alatt

a munkáltató a munkavállaló veszélyhelyzet kihirdetésének napja szerinti munkabérét nem csökkentheti.

A program forrását az újonnan létrehozott Gazdaságvédelmi Alap biztosítja, a kérelmet a munkáltató a székhelye vagy telephelye szerint illetékes megyei - vagy fővárosi - kormányhivatal foglalkoztatási főosztályához nyújthatja be a veszélyhelyzet időtartama alatt vagy annak megszűnését követő egy hónapon belül - közölte az államtitkár.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×