eur:
389.74
usd:
362.84
bux:
68036.73
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Operatív törzs: nem elkerülhető Magyarországon a tömeges fertőzési fázis

Egyre többen unják meg a házi karantént, pénteken és szombaton is jön repülő védőfelszerelésekkel, nem változott a tesztelés protokollja. A pénteki bejelentések részletesen.

623 fertőzött, közülük 26 halott, 43 gyógyult - e számokra ébredt Magyarország pénteken, ezek elemzésével is foglalkozott az operatív törzs péntek reggel, képviselői pedig online sajtótájékoztatóra ezúttal is kiálltak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, az öt elhunyt mindegyik 80 év fölötti volt, sokféle krónikus megbetegedéssel küszködtek, számos kockázati tényezőre rakódott rá a vírusfertőzés.

A kijelölt mintavevő laboratóriumok 0-24 órában dolgoznak.

"Még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, noha napról napra emelkedik a fertőzöttszám" - mondta, a sűrűbben lakott területek fertőzöttebbek.

Továbbra is rendkívül fontos szerinte elkerülni azokat a helyzeteket, amelyekben a vírus átadására lehetőség lenne.

"Vigyázzunk a sérülékeny csoportokra, változatlanul ez az a fegyver, amit be tudunk vetni a járványgörbe ellaposításáért" - húzta alá. Ezzel voltaképpen "a járványt meghosszabbítjuk", de elkerüljük azt, hogy elláthatatlanok legyenek betegek.

Tévhiteket is igyekezetett eloszlatni:

  • "a kézszárító megöli a koronavírust" - nem, csak elsöpri
  • "UV-lámpa jó fertőtlenítésre" - helytelen gyakorlat, a bört igénybe veszi az UV-lámpa, a bőr vírusmentesítésére semmiképp nem ajánlott, bőrirritációt okozhat a sugárzás
  • "a test alkoholos-klóros permetezése jó" - nem, ez nincs így, a szervezetbe bejutott vírust ez már nem öli meg, ráadásul káros a testre, a nyálkahártyájára
  • "a védőoltásokat most nem kell beadatni" - de igen

Müller Cecília kérte a háziorvosokat, hogy jelentkezzenek az újonnan érkezett védőeszközökért. Elmondta még, a kontaktusok száma a háziorvosok és a védőnők esetében nagy mértékben csökkent, ezért köszönetét fejezte ki a lakosságnak.

Kiss Róbert rendőralezredes, az operatív törzs ügyeleti munkatársa elmondta, a katonák, rendőrök felkészítése folyamatos. 31 kórház kap pótlást védőeszközből a nap folyamán, és örömmel jelentette ki azt is, hogy a rendőrök is megkapják overáljaikat, maszkjaikat, kesztyűiket. Pénteken és szombatin is jön még repülő védőeszközökkel - tette hozzá.

82 ezer karantén-ellenőrzést hajtottak eddig végre, 564 szabálysértési feljelentésre volt eddig szükség. Azt tapasztalják, a kijárási korlátozásban egyre több a korlátozást megelégelők száma, 2044 szabálysértési intézkedésre már szükség is volt. 459 ilyen esetben is volt szabálysértési feljelentés.

Rémhírek miatt 36 eljárás indult.

Kérdések

- Aki a kórházból hazatér, kell-e még óvintézkedéseket tennie?

- Igen, ugyanazokat, mint másoknak.

- Akinek jelentős mennyiségű a testében az ellenanyag, az védett?

- Igen, de a mértékekre még nem lehet válaszolni, ezt kutatják.

- Bizonyos oltásokat elkezdett a lakosság felvásárolni, indokolt ez?

- Van 12 kötelező védőoltás, az NNK biztosítja a szükséges mennyiséget.

- Elkerülhető-e Magyarországon a tömeges fertőzés a jelenlegi ismeretek szerint?

- Nagy valószínűséggel nem.

- A cukorbetegség a fiatalok esetében is rizikófaktor? A 2-es típusú diabéteszesek veszélyeztetettebbek, mint az 1-esek?

- Igen. Az 1-es típusú diabétesz a gyermekeknél jelentkezik leginkább, az immunrendszerük esendőbb.

- A külföldről beérkező kamionosokra mi vonatkozik?

- A magyar állampolgárok április 2-től szűrővizsgálaton vesznek részt, amennyiben szükséges, karanténba kell menniük, amennyiben nem, a végcélra vihetik az árut és az általános szabályok vonatkoznak rájuk.

- Tesztelnek-e minden rendőrt?

- Beosztás szerint igen, fokozatosan.

- A térképen a lakhely szerepel?

- Igen.

- Van-e a halottak között egészségügyi dolgozó?

- Nincs.

- Változott-e a tesztelés protokollja?

- Nem, a háziorvosnál kell jelentkeznie annak, aki gyanakszik magára.

- Mely betegségekkel szabad (házi)orvoshoz menni?

- 62 szakmára vonatkozóan van a kézikönyvben erre vonatkozó utasítás. A páciensek egyébként ne mondjanak le műtéteket, hagyják ezt a döntést az orvosokra! A gyógyszereiket se hagyják el, minden változtatást csak a kezelőorvossal, háziorvossal konzultálva szabad megtenni.

- Fogorvos látogatása?

- Sürgős esetben, begyulladt fog, erős fájás, ilyesmi.

- Létezik egy tanulmány, amely szerint néhány nap alatt az egész ország tesztelhető. Felvették-e a szerzővel a kapcsolatot?

- Nem szükséges az egész országot letesztelni. A kontaktkutatás során megtörténnek a szükséges lépések, a WHO ajánlásai szerint.

- Nem magas a halálozási arány a betegszámhoz képest?

- Nem.

- Hány pozitív teszteredmény után kerül be valaki a statisztikába?

- Mindenkin két tesztet végeznek el.

- A magyar betegek kapnak-e hidroxi-klorokin tartalmú gyógyszert a terápia során?

- Amennyiben szükségesnek látják, igen.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×