eur:
392.24
usd:
366.66
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Nem ugyanaz a legveszélyesebb Magyarországra az emberek és a szakértők szerint

Eltérően látják a szakértők és a társadalom a Magyarországot fenyegető biztonsági kockázatokat – derül ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének kutatásából – mondta Etl Alex, az intézet tudományos munkatársa.

2019 decemberében az Ipsosszal reprezentatív kutatást végeztetett az NKE, valamint honvédelmi szakértőket is bevont vizsgálatába a honvédelmi tárcától, hogy miként látja a társadalom, illetve a szakértők a Magyarországot fenyegető kockázatokat.

Több eltérés is volt.

"A társadalom szerint a legnagyobb veszély az éghajlatváltozás. Ezt nagyon kis különbséggel követi az irreguláris migráció"

- árulta el az InfoRádióban az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa, Etl Alex. Ezt követi a földgázfüggőség és a nemzetközi terrorizmus. Szakértői szinten első helyen ugyanakkor az irreguláris migráció kérdése van, és bejönnek más fenyegetéstípusok, így a hibrid fenyegetések, a kibertámadások, de kevésbé markánsan jelenik meg az éghajlatváltozás témája.

A szövetségi rendszereket tekintve (NATO, EU) meglehetősen egyöntetű a vélemény.

"Rákérdeztünk arra is, hogy kik Magyarország legfontosabb jövőbeni partnerei a katonai együttműködés szempontjából. Mind a társadalmi, mind a szakértői szinte

a visegrádi országok, az Egyesült Államok és Németország

végzett az élen" - mondta Etl Alex.

Elmondta még, hogy Magyarország nem ellenzi a védelmiköltségvetés-növelést, emellett szakértői szinten kifejezetten magas támogatás látszik a védelmi kiadások növelése mellett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×