eur:
393.26
usd:
367.68
bux:
66220.05
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Transparency International: ezért van csak Bulgária Magyarország mögött

Újabb mélypontra került Magyarország korrupciós megítélése: az ország 180-ból a 70. helyen végzett a Transparency International legfrissebb világfelmérésén. Az úgynevezett korrupcióérzékelési index szerint Magyarország az Európai Unió második legkorruptabb tagállama.

A korrupcióérzékelési indexet 25 éve készíti el a Transparency International berlini titkársága, a szervezet központjában kutatók vizsgálják a közszektor korrupciójának érzékelését 12 intézet 13 alindexe alapján. Így jön ki a "tizennegyedik index".

"Ez a mutató olyan véleményeket tartalmaz, amelyeket üzletemberek és a témával foglalkozó szakemberek fogalmaznak meg" - ecsetelte az InfoRádiónak Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezetője.

Magyarország az idei indexben a 70. helyet érte el 44 ponttal, ez két ponttal rosszabb, mint egy évvel korábban, a globális listán viszont hat helyet rontott Magyarország a 180 vizsgált ország rangsorában.

"Világviszonylatban ez közepes korrupciós környezetet jelent, de ha az EU-ban a magyar teljesítmény igencsak gyenge,

egyetlenegy ország van, amelynek a teljesítményét a megkérdezett szakértők és üzletemberek rosszabbra értékelték. Ez Bulgária" - mondta Martin József Péter.

A TI jelentést is készített a hazai korrupció természetéről, helyzetéről. Ezek legfontosabb megállapításai, hogy a világon nem egyedülálló, de az EU-ban egyedülállóan központosított, korrupciós rendszer épült ki Magyarországon, vagyis a kormányzat a szervezet szerint nem egy esetben "közpénzszivattyúkat hoz létre".

"Ennek a legevidensebb megnyilvánulási formája a közbeszerzések rendszere: azt mutattuk ki, hogy azok egyre koncentráltabbak Magyarországon, tehát

kormányközeli szereplők egyre nagyobb részét hasítják ki a közbeszerzéseknek.

A másik az egyajánlatos közbeszerzések aránya. Az EU-s támogatásoknál pedig a rendszerbe kódolva van a túlárazottság, a hazai ellenőrzés pedig nem elég hatékony, sok szabálytalanság felett szemet hunynak az illetékesek" - részletezte Martin József Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

2024 első negyedévében a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 5 103 595 négyzetmétert tett ki. Ebből a fővárosban és környékén található 3 522 155 négyzetméter, míg a regionális hazai állomány 1 581 440 négyzetméter - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből. 2024 első negyedévében nem történt új ingatlan átadása a fővárosban, a regionális piacokon pedig mindössze egy épület átadását rögzítették Debrecenben, ami 5650 négyzetmétert tett ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×