eur:
389.41
usd:
361.7
bux:
68052.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A debreceni adventi vásár a megnyitó napján a Kossuth téren 2019. november 23-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Veszélyekkel teli időszak következik, nagy erőket vet be a rendőrség

A zseblopás a legjellemzőbb bűncselekmény az ünnepi időszak alatt, az utcai vásárok, az áruházak forgataga terített asztal a zsebeseknek, de sok áldozatot szednek az internetes csalók is.

Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályvezetője az InfoRádiónak arról beszélt, hogy január közepéig a rendőrség összehangolt ellenőrzéseket hajt végre. Ez azt jelenti, hogy érezhetőbb lesz a rendőri jelenlét, egyenruhás rendőri állománnyal igyekeznek megelőzni a bűncselekményeket azokon a helyeken, ahol nagyobb létszámban jelennek meg vásárlók, ünneplők.

Fokozottan figyelnek a közlekedőkre is. Közlekedésrendészeti ellenőrzésekkel kívánják megelőzni a baleseteket, mindemellett pedig civil ruhás rendőrök vesznek részt a biztosításban, hogy kiszűrjék a tömegből azokat, akik esetleg bűncselekményt, szabálysértést készülnek elkövetni az ünnepi forgatagban.

Arra a kérdésre, hogy mennyivel lehet több rendőr a következő hetekben az utcákon, Lakatos Tibor elmondta, létszámában a rendőri állomány nem fog nagyon megnőni az ünnepi időszakban, de azok a szervezetek is csatlakoznak majd a rendőrökhöz, amelyek a közbiztonság fenntartásában máskor is közreműködnek.

Az lesz inkább a feltűnő, hogy az egyenruhás rendőröket nem a megszokott helyszíneken, hanem vásárokban, bevásárlóközpontokban, ünnepi megemlékezések helyszínén látják majd a járókelők

- tette hozzá az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályvezetője. Az ilyenkor jellemző bűncselekményekről szólva Lakatos Tibor elmondta,

nagyon sok ilyenkor a zseblopás a zsúfolt bevásárlóközpontokban, karácsonyi vásárokban.

Fokozottan kell figyelni az értéktárgyainkra, pénztárcára, mobiltelefonra. Ez a legjellemzőbb bűncselekménytípus, de a szakember felhívta a figyelmet az online vásárlásokhoz köthető visszaélésekre. A különböző elektronikus áruházak álarca mögé bújt csalók is előszeretettel tevékenykednek ebben az időszakban, ezt azonban a rendőrség nem tudja megelőzni, itt már a vásárlóknak kell éberebbnek lenniük - mondta Lakatos Tibor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×