INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

önkormányzati választás

fiktív

lakcím

polt péter

Urnazárás az önkormányzati választáson a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben 2019. október 13-án. Reggel hat órakor megkezdődött a voksolás a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán.

Önkormányzati választás: 13 nyomozás zajlik fiktív lakcímbejelentések miatt

Infostart

Az eljárások jellemzően közokirat-hamisítás miatt zajlanak, egy pedig a választás rendje elleni bűntett és más bűncselekmények miatt.

Még október 10-én fordult a legfőbb ügyészhez a DK-s Arató Gergely egy írásbeli kérdéssel arra vonatkozóan, hogy nyomoznak-e a választások előtti fiktív lakcímbejelentések miatt. Polt Péter hétfői dátumozású válaszát a 444.hu szúrta ki. Az szerepel benne, hogy a 2019. évi önkormányzati választásokkal összefüggésbe hozható fiktív lakcímbejelentésekkel kapcsolatban a nyomozó hatóságok

  • 2 feljelentést elutasítottak,
  • 2 ügyben a feljelentés kiegészítését végzik,
  • 13 nyomozást folytatnak, jellemzően közokirat-hamisítás miatt.

Polt Péter hozzáteszi, hogy a 13 nyomozásból 12 még csak felderítési szakaszban van, egy jutott csak el a vizsgálati szakaszig - ebben a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság nyomoz választás rendje elleni bűntett és más bűncselekmény miatt. Az ügyben több gyanúsított kihallgatására került sor.

A tavaly július óta hatályos, büntetőeljárásról szóló törvény két részre osztotta a nyomozásokat. A felderítési szakaszban az ügyészségnek csupán felügyeleti jogköre van, a gyanúsított kihallgatásával kezdődő vizsgálati szakaszban van csak irányítási joga. Emiatt a többi ügyről a legfőbb ügyész nem adott tájékoztatást, az a nyomozó hatóság jogkörébe tartozik.

Borsod

A fiktív bejelentések miatt a borsod megyei Nyéstán meg kell ismételni a választást. A helyi választási bizottságnak feltűnt, hogy bár a településen 27-en voltak a választói névjegyzékben, ez a szám rövid időn belül 98-ra emelkedett. A betelepülőkről kiderült, hogy "nem valós lakcímmel rendelkeznek", így valójában nem is voksolhattak volna.

Úgy tudni, a szomszédos Gagyapátiban hasonló ügy miatt tett feljelentést a polgármester. Dsupin János szerint péntek reggel még 28 fő regisztrált a településen, ami délutánra 48 főre ugrott meg. Szerinte két házba jelentkeztek be 20-an, akiket korábban soha nem láttak.

Somogy

Újra kell szavazni Kisberényben. Somogy megye jegyzője, a területi választási iroda (tvi) vezetője hétfőn közölte: jogerőssé vált a területi választási bizottság határozata, amellyel megsemmisítette a kisberényi eredményeket.

Sárhegyi Judit elmondta, hogy már a választások előtt feljelentést tett, mert a 128 névvel induló kisberényi névjegyzéken október 13-án már 252 helyi szavazásra jogosult neve szerepelt. Ilyen rövid határidővel ezt csak az állandó lakcím megváltoztatásával lehet meglépni, ami jogszabálysértésnek minősül, ha valaki nem lakik életvitelszerűen az új címén. A rendőrség az ügyben közokirat-hamisítás miatt nyomoz ismeretlen tettesek ellen.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018