eur:
393.26
usd:
367.68
bux:
66220.05
2024. április 25. csütörtök Márk
Parlagfüvet vág egy közmunkás Nagyszénás belterületén 2013. július 29-én. A hatóság július 1-jétől eljárást indít azok ellen, akik elmulasztják a parlagfű-mentesítést.
Nyitókép: MTI Fotó: Rosta Tibor

Aki ezt elmulasztja, több milliós bírsággal számolhat

Egy-két héten belül indul a parlagfűszezon. A növény irtásáról minden földtulajdonosnak gondoskodnia kell.

Tüsszögés, köhögés, szemviszketés – a parlagfűallergia jól ismert tünetei. Ám ne csak ilyen panaszokra készüljön, aki érzékeny a növényre – figyelmeztet a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság elnöke. "Hogyha ugyanezzel a fehérjével az emberi szervezet más formában találkozik, például megeszi, arra is számítani kell, hogy nem légúti tünetei, hanem

bőr- és emésztőszervi tünetei is egyre gyakrabban lesznek.

Elsősorban a görögdinnyére és bizonyos más gyümölcsökre, zöldségekre válaszolhat így a szervezet" – fogalmazott Nékám Kristóf.

Jön a start az allergiásoknak

A szezon két héten belül kezdődik, az eddigi időjárás pedig kifejezetten kedvezett a parlagfű fejlődésének. A tünetek és az újabb megbetegedések megelőzése miatt a növényt,

ahol lehet irtani kell.

Ezért 5 központi kaszálást indítanak, de a földtulajdonosoknak is gondoskodni kell a parlagfűmentesítésről. Ezt folyamatosan ellenőrzik, a mulasztókat pedig több milliós bírsággal is sújthatják – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója.

"Van helyszíni, földi ellenőrzés és vizsgálat, és van légi felderítés is. Az önkormányzatok, illetve a kormányhivatalok feladata, hogy az ezzel kapcsolatos ellenőrzéseket elvégezzék. A kiszabható növényvédelmi bírság mértéke tág határok között változik a fertőzöttségtől, a terület méretétől függően

15 ezer forinttól akár 5 millió forintig

is terjedhet" – figyelmeztetett Gyuricza Csaba.

A magyarországi allergiások számáról nincs pontos adat, szakemberek szerint akár 2 millió érintett is lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

2024 első negyedévében a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 5 103 595 négyzetmétert tett ki. Ebből a fővárosban és környékén található 3 522 155 négyzetméter, míg a regionális hazai állomány 1 581 440 négyzetméter - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből. 2024 első negyedévében nem történt új ingatlan átadása a fővárosban, a regionális piacokon pedig mindössze egy épület átadását rögzítették Debrecenben, ami 5650 négyzetmétert tett ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×