INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 7. péntek
Ibolya

hullámkarton

hulladék

szelektív hulladékgyűjtés

szemét

Szelektív hulladékgyűjtésben sereghajtók vagyunk

Szelektív hulladékgyűjtésben sereghajtók vagyunk

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Amíg a hullámkarton szelektív gyűjtése rekordot dönt az Európai Unióban, és 50 százaléka Magyarországon is újrahasznosított, addig az italos karton visszagyűjtése fele olyan jól teljesít csak.

A hullámkarton akár 25-ször is újrafelhasználható és biocsomagolásnak számít, mert búzakeményítővel ragasztják össze benne a papírrétegeket. Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak elmondta az Európai Unióban a hullámkarton visszagyűjtése rekordot döntött az elmúlt években. Az újrahasznosítási arány elérte a 85,8 százalékot, ez a legmagasabb a csomagolóanyagok körében – hangsúlyozta, hozzátéve: a hullámkarton nagyrészt újrahasznosított papírból áll.

Az utóbbi évben az italos karton szelektív visszagyűjtése lendületet kapott Magyarországon, idén a 23 százalékos újrahasznosítási rátát is elérheti, de még így is jóval elmarad a hullámkarton újrahasznosításától.

„A sereghajtók közé tartozunk Európában”

– fogalmazott Baka Éva, az Italos Karton Egyesülés elnöke. Hozzátette: a célkitűzés a 30 százalék elérése.

Elmondása szerint problémát jelent, hogy ez több komponensű csomagolóanyag, így a lakosság azt sem tudja eldönteni, melyik szelektív kukába kell elhelyezni, és általában a legrosszabb helyen, a szemétben landol. Mint mondta:

vidéken a műanyagok közé kell dobni az italos kartont, a fővárosban pedig a papírral együtt gyűjtik.

A legjobban teljesítő visszagyűjtött anyag tehát a hullámpapír, ezt 78 százalékkal a fém és 74 százalékkal az üveg követi az Európai Unióban. A sereghajtó a műanyag, ennek csak 42 százalékát hasznosítják újra.

A szelektív gyűjtés területén a tagállamok rangsorában Magyarország nem szerepel előkelő helyen – tette hozzá Miklós Zsolt. Az Európai Bizottság célkitűzése szerint jövőre el kell érni az 50 százalékot, hazánk eredménye eddig 35 százalék.

2021-től az Európai Uniónak, és köztük Magyarországnak is fel kell készülnie az eldobható műanyag nélküli világra: tiltólistára kerül majd többek között a műanyagból készült szívószál, vattapálcika, tányér, evőeszköz és a műanyag kávékeverő is.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Miklós Zsolt
 
Baka Éva
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018