INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 21. szerda
Hajna, Sámuel

kirándulás

túra

programajánló

Az utolsó kakpusztai lakó nyomában - hétvégi túraajánló

Az utolsó kakpusztai lakó nyomában - hétvégi túraajánló

Kirándulás a Budai-hegységben, izomláztúra a Pilisben, szépségek a Bükkalján, különlegességek a Mátrában, romfalu az erdő mélyén, kerékpáros és teljesítménytúrák - jó idő lesz a hétvégén, használjuk ki!

A főváros közelében a Szépjuhásznétól indulva a Budai-hegység legmagasabb pontját, az 559 méter magas Nagy-Kopaszt hódíthatják meg. A tetején találnak egy szép kilátót, amit Csergezán Pál természetfestőről, Kittenberger Kálmán és Fekete István könyveinek illusztrátoráról neveztek el. Lefelé azt az ösvényt válasszák, ami a Tarnai-pihenőhöz vezet - megéri a szép kilátás miatt. Egy jó tanács: vigyenek magukkal elég vizet, mert kutat és forrást hiába keresnek útközben.

A Pilisben a másnapi izomláz garanciájával, Pilisszántóról indítható egy 18 kilométeres körtúra olyan látnivalókkal, mint az Orosdy-kastély, a Trézsi-forrás, a Hosszú-hegyi-zsomboly és a Dera-szurdok. A zsomboly a lefelé táguló, aknaszerű barlangok elnevezése.

A Bükkalján, Egerrel jóformán összeépülve van egy különös nevű község, Andornaktálya, ahová a jó borok mellett a riolittufába vájt barlanglakások miatt érdemes ellátogatni. A Százrejtekűt semmiképpen se hagyják ki.

Andornaktálya egyébként nem egy Andor nevű ember vidéke volt, a neve ugyanis a francia "taille" (irtás) szóból ered, és valószínűleg arra utal, hogy a vallon telepesek kiirtották a domboldalak növényzetét, mert kellett a hely a szőlőnek.

A Mátrában a nagyrédei kecskefarm, a Sár-hegyi Méheskert, a Markazi-tó, az egerszalóki sódomb, a barlanglakások, illetve a Sáfránykert meglátogatása is emlékezetes program lesz.

A Cserehát lankáin a Rakacavölgyi víztároló délnyugati partján gyalogoljanak el Meszes és Abod érintésével, a Köves-hegyen és a Vár-hegyen keresztül Szendrőre.

Somogy megyében Újvárfalváról kell rálépni a kék jelzésű ösvényre, utána pedig a Sárréti-tó előtt a sárga keresztre rátérve folytatható a túra Kakpusztáig.

Kakpuszta egy romfalu az erdő mélyén. Az ötvenes években kihagyták az útépítési és villamosítási programból, ezért lassan elnéptelenedett. Utolsó lakója egy remeteként élő, 80 éves asszony volt,

akinek holttestére 2006 januárjában bukkantak rá, miután napokig keresték.

A Tihanyi-félszigeten a Lóczy-tanösvény várja önöket. Az Apáti-templomromtól az Apáti-hegyen, a Nyereg-hegyen és a Csúcs-hegyen keresztül eljutnak a Szarkádi-erdőbe, majd a gejzírmező és az Aranyház érintésével a Kiserdő-tető - Óvár - Barátlaksok útvonalon gyalogolva a tihanyi hajóállomáson lyukadnak ki. A tansövény idősebb Lóczy Lajosról, a területet vizsgáló geológusról kapta a nevét.

A kerékpározóknak a Dömsöd - Somlyó-sziget - Ráckeve - Szigetszentmárton - Szigetcsép - Szigethalom - Budapest útvonal teljesítése ajánlható.

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén gyaloglóknak, futóknak és kerékpárosoknak egyaránt. Most rendezik meg egyebek mellett a Kinizsi Százast, a Velence 35-öt, a Szent Orbánt, a Zselic éjszakáit, a Mátrai Csillagokat, az Egri Bükköt, a Pestszentlőrinci Kört, a Légből kapott túrát, a Rózsaszállást, a Merzse-mocsár bejárását, a Móri Karikát, a BRM 300-at, valamint az Érintsük Budaörsöt, és a Gyertek ki a Vadasparkba! elnevezésű programot. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján tudhatnak meg többet.

Kapcsolódó hang

Outdoor programajánló
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018