eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Az utolsó kakpusztai lakó nyomában - hétvégi túraajánló

Kirándulás a Budai-hegységben, izomláztúra a Pilisben, szépségek a Bükkalján, különlegességek a Mátrában, romfalu az erdő mélyén, kerékpáros és teljesítménytúrák - jó idő lesz a hétvégén, használjuk ki!

A főváros közelében a Szépjuhásznétól indulva a Budai-hegység legmagasabb pontját, az 559 méter magas Nagy-Kopaszt hódíthatják meg. A tetején találnak egy szép kilátót, amit Csergezán Pál természetfestőről, Kittenberger Kálmán és Fekete István könyveinek illusztrátoráról neveztek el. Lefelé azt az ösvényt válasszák, ami a Tarnai-pihenőhöz vezet - megéri a szép kilátás miatt. Egy jó tanács: vigyenek magukkal elég vizet, mert kutat és forrást hiába keresnek útközben.

A Pilisben a másnapi izomláz garanciájával, Pilisszántóról indítható egy 18 kilométeres körtúra olyan látnivalókkal, mint az Orosdy-kastély, a Trézsi-forrás, a Hosszú-hegyi-zsomboly és a Dera-szurdok. A zsomboly a lefelé táguló, aknaszerű barlangok elnevezése.

A Bükkalján, Egerrel jóformán összeépülve van egy különös nevű község, Andornaktálya, ahová a jó borok mellett a riolittufába vájt barlanglakások miatt érdemes ellátogatni. A Százrejtekűt semmiképpen se hagyják ki.

Andornaktálya egyébként nem egy Andor nevű ember vidéke volt, a neve ugyanis a francia "taille" (irtás) szóból ered, és valószínűleg arra utal, hogy a vallon telepesek kiirtották a domboldalak növényzetét, mert kellett a hely a szőlőnek.

A Mátrában a nagyrédei kecskefarm, a Sár-hegyi Méheskert, a Markazi-tó, az egerszalóki sódomb, a barlanglakások, illetve a Sáfránykert meglátogatása is emlékezetes program lesz.

A Cserehát lankáin a Rakacavölgyi víztároló délnyugati partján gyalogoljanak el Meszes és Abod érintésével, a Köves-hegyen és a Vár-hegyen keresztül Szendrőre.

Somogy megyében Újvárfalváról kell rálépni a kék jelzésű ösvényre, utána pedig a Sárréti-tó előtt a sárga keresztre rátérve folytatható a túra Kakpusztáig.

Kakpuszta egy romfalu az erdő mélyén. Az ötvenes években kihagyták az útépítési és villamosítási programból, ezért lassan elnéptelenedett. Utolsó lakója egy remeteként élő, 80 éves asszony volt,

akinek holttestére 2006 januárjában bukkantak rá, miután napokig keresték.

A Tihanyi-félszigeten a Lóczy-tanösvény várja önöket. Az Apáti-templomromtól az Apáti-hegyen, a Nyereg-hegyen és a Csúcs-hegyen keresztül eljutnak a Szarkádi-erdőbe, majd a gejzírmező és az Aranyház érintésével a Kiserdő-tető - Óvár - Barátlaksok útvonalon gyalogolva a tihanyi hajóállomáson lyukadnak ki. A tansövény idősebb Lóczy Lajosról, a területet vizsgáló geológusról kapta a nevét.

A kerékpározóknak a Dömsöd - Somlyó-sziget - Ráckeve - Szigetszentmárton - Szigetcsép - Szigethalom - Budapest útvonal teljesítése ajánlható.

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén gyaloglóknak, futóknak és kerékpárosoknak egyaránt. Most rendezik meg egyebek mellett a Kinizsi Százast, a Velence 35-öt, a Szent Orbánt, a Zselic éjszakáit, a Mátrai Csillagokat, az Egri Bükköt, a Pestszentlőrinci Kört, a Légből kapott túrát, a Rózsaszállást, a Merzse-mocsár bejárását, a Móri Karikát, a BRM 300-at, valamint az Érintsük Budaörsöt, és a Gyertek ki a Vadasparkba! elnevezésű programot. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján tudhatnak meg többet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×