eur:
394.05
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszéde után a Várkert Bazárban 2019. február 10-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Elemzők: politikai értelemben sikeres lesz a családvédelmi program

A Nézőpont Csoport vezérigazgatója szerint politikai siker megalapozása lesz a hétpontos családpolitikai akcióterv. A Republikon Intézet stratégiai igazgatója úgy véli, ugyan politikai értelemben sikeres lehet a program, azonban annak tartalmi megítélése és megvalósíthatósága kérdéseket vet fel. Mráz Ágoston Sámuel és Tóth Csaba szerint is az ellenzéki pártokon belüli erőviszonyok szempontjából van tétje a magyarországi EP-választásnak.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezérigazgatója szerint a rezsicsökkentéshez és a migrációs politikához hasonlóan egy politikai siker megalapozása lesz az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett hétpontos családpolitikai akcióterv is. Az elemző úgy véli, a szegénység felszámolásának kérdésében is nemzeti egység lehet, a családpolitika is ebbe a sorba illeszkedik. "Nem csak a saját szavazói, hanem

az ellenzéki tábor jelentős része is azt fogja mondani, hogy ugyan nem szereti a miniszterelnököt, de ebben a politikai intézkedésben egyetért”

– vélekedett.

A Republikon Intézet stratégiai igazgatója szerint politikai értelemben sikeres lesz a program, amelyben nagy társadalmi támogatottságra számíthat a miniszterelnök. "Más kérdés ennek a tartalmi megítélése és annak a megítélése, hogy vajon azok az alapok, amelyekről ez a csomag szól, ténylegesen jelen vannak-e" – fogalmazott Tóth Csaba, hozzátéve: a magyar népesség csökken, és a fiatalok elvándorlása is azt mutatja, nem sokan gondolják úgy, hogy itt van lehetőség a boldogulásra.

A Republikon Intézet stratégiai igazgatója úgy látja:

az intézkedések többsége elsősorban a középosztálynak kedvez.

Szerinte a demográfiai problémát nem így kellene megoldani, a kivándorlás megállítása és a fiatalok visszahozása lényegesen gyorsabb eredményt hozna.

A régióban nem csak Magyarországon probléma, hogy az unión belűli életszínvonal-különbségek miatt sokan elhagyják az anyaországukat – vélekedett Mráz Ágoston Sámuel. A vezérigazgató kiemelte Csehországot, ahol azonban az ipar annyira fejlett, hogy az uniós csatlakozás után is „otthon maradt” a lakosság nagy része. "Lengyelországtól kezdve Romániáig mindenhol nagyobb gond a kivándorlás, mint Magyarországon" – tette hozzá a Nézőpont Csoport vezérigazgatója.

Mráz Ágoston Sámuel arról is beszélt, hogy az elmúlt években jelentősen növekedtek a kutatásfejlesztésre fordított források, a többség úgy vélekedik, hogy a gazdasági és a tudományos szféra összekapcsolódásának a hiánya az ország egyik legnagyobb problémája.

Lesz közös ellenzéki lista?

A Republikon Intézet stratégiai igazgatója szerint nem az a kérdés, hogy lesz-e közös ellenzéki lista, hanem az, hogy mikor, és azt hogyan fogadják a különböző pártok szavazói. Tóth Csaba úgy látja, az önkormányzati választáson van értelme az ellenzéki együttműködésnek. Az intézet felmérése szerint a megyei jogú városokban van esélyük a győzelemre, ha egy ellenzéki jelölt áll szemben a kormánypártival. Attól azonban óva int, hogy a pártok túl sokat beszéljenek az összefogásról, ugyanis

„a választók ellenzéki egységet akarnak, ellenzéki egységről való beszédet meg nem akarnak”.

Azzal a Nézőpont csoport vezérigazgatója is egyetért, hogy az ellenzéki választókat nem érdeklik a megegyezéshez vezető technikai részletek, az elemző szerint erre utal, hogy kevesen vettek részt az ellenzéki főpolgármesteri előválasztáson. Mráz Ágoston Sámuel szerinte legkésőbb 2022-re össze kell állnia a közös ellenzéknek, addig két választáson lehet főpróbát tartani.

Tóth Csaba szerint félrevezető az összes magyar választópolgár számához viszonyítani a főpolgármesteri előválasztáson résztvevők arányát, ami egyébként megfelel a nemzetközi mintáknak. Az elemző úgy látja, hogy a Fidesz nyeri meg a magyarországi EP-választást, mert nem lesz egységes ellenzéki lista. Az ellenzéken belüli erőviszonyok szempontjából fontos lesz a voksolás, kérdés azonban, hogy bejut-e a Momentum, bent tud-e maradni az LMP, és hogyan szerepel az MSZP-Párbeszéd-szövetség.

Mráz Ágoston Sámuel szerint is

az lehet a tétje az EP-választásnak, hogy hogyan alakulnak át az erőviszonyok az ellenzéki pártokon belül.

Úgy látja, hogy a Demokratikus Koalíció és a Momentum érdekelt lehet az önálló indulásban, mert azt remélik, hogy egy relatíve jó szereplés után fontos pozíciót szerezhetnek az ellenzéki összefogásban.

A Republikon Intézet stratégiai igazgatója ehhez hozzátette, szerinte közelebb van az ellenzék a közös gondolkodáshoz, mint korábban. Tóth Csaba úgy véli, nem kizárható, hogy még az EP-választás előtt – a megyei jogú városok vagy a budapesti kerületek szintjén - valamilyen megállapodásra jutnak az önkormányzati választásokkal összefüggésben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×