eur:
394.27
usd:
370.13
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Két betegségcsoportban vagyunk rosszabbak Európánál

Az Eurostat egy friss elemzése szerint a magyar a magyar emberek átlagosan 16 évet töltenek betegségben, ami jóval magasabb az európai átlagnál. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem docense szerint az egészségtelen táplálkozás, a testmozgás és a szűrővizsgálatokon való részvétel hiánya állhat a rossz statisztika mögött.

59 év és tíz hónap. Ennyi ideig él egészségben az átlagos magyar ember. Összevetve a várható átlagéletkorral, ez azt jelenti, hogy Magyarországon átlagosan 16 évet élnek az emberek betegségben, ami az európai átlagnál jóval több.

Az Eurostat egy friss elemzése szerint a svédek élnek a legtovább egészségben, több mint 73 évig nem betegednek meg. Lettországban a legrosszabb a helyzet: a nők 55, a férfiak 52 évig tartják meg egészségüket.

A daganatos betegségek, a szívkoszorúér-szűkület sokkal gyakoribbak a magyar lakosság körében. Az egészségben eltöltött évek hossza átlagosan a nőknél 60,2, a férfiaknál 59,5 év.

Az Európai Unió tagállamai közül csak nyolc olyan ország van, ahol a férfiak kevesebb időt töltenek el egészségben, mint Magyarországon, csaknem húsz országban, például Romániában és Bulgáriában tovább maradnak egészségesek a férfiak.

Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem családorvosi tanszék docense szerint

az egészségesebb országokra jellemző a kiegyensúlyozott táplálkozás, és a rendszeres testmozgás is a napi rutin része.

Torzsa Péter leszögezte: kiemelkedően fontos a szűrővizsgálatokon való részvétel. „A különböző krónikus betegségeket igenis meg lehet előzni” – hangsúlyozta, hozzátéve: az emberek éljenek az orvosok által felkínált szűrővizsgálatok lehetőségével!

Torzsa Péter hozzátette: a heti 3-4 alkalommal legalább 30-40 percen át tartó intenzív testmozgás nem csupán az elhízásból fakadó, de a szív- és érrendszeri betegségeket is megelőzheti, stresszoldó hatása pedig mentális egészségünkre lesz jótékony hatással. Az étkezésben törekedjünk arra, hogy olívaolajban gazdag legyen az étkezés, minél több halat fogyasszunk, együnk olajos magvakat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×