eur:
393.84
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Varga Judit, a Miniszterelnökség államtitkára, miután átvette a kinevezési okmányt Áder János köztársasági elnöktől (hátul) az Országház Vadásztermében 2018. május 22-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Varga Judit: Magyarország nem sürgeti az új uniós büdzsét

Folyamatban van az írásos tájékoztató készítése, amely válasz lehet a Sargentini-jelentés elfogadása után indult eljárásra - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára. Varga Judit hozzátette: Magyarország nem sürgeti az Európai Unió következő költségvetésének elfogadását.

Folyamatban van az írásos tájékoztató készítése az Európai Tanács üléseit előkészítő Általános Ügyek Tanácsa számára, a dokumentum válasz lehet a Sargentini-jelentés elfogadása után indult eljárásra - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára.

Varga Judit kifejtette: még a parlament szerepén megy a vita, ezért nem kapott a magyar kormány konkrét határidőt.

„Ha látjuk, mikor kerül úgy az Általános Ügyek Tanácsa napirendjére a magyar kérdés, hogy már tartalmi vitát tartanak, azt megelőzően kell elkészítenünk az anyagot. Egyelőre eljárási kérdéseket tisztázunk” - közölte.

Az államtitkár szerint gyorsan és lassan is történhetnek a dolgok az EU-ban, ezért nem kíván találgatásba bocsátkozni.

„Folyamatban van a dokumentum elkészítése, bármikor készek vagyunk gyorsan befejezni.

Alaposan meg akarunk nézni minden nemzetközi statisztikát, hogy a legteljesebb képben tudjuk bemutatni, hogy nem mi vagyunk a rossz tanulók az unióban” - emelte ki.

Varga Judit arról is beszélt, hogyan reagáltak a külföldi politikusok a Sargentini-jelentésre. Mint mondta, a jelentést végig senki sem olvasta el, inkább a médiából tájékozódtak. Az első körös vádaskodásra van muníció, de amikor visszafordítanak egy kérdést, akkor már nem igazán tudnak mit válaszolni – fogalmazott.

Az európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár hozzátette: a magyar kormány jogi úton igyekszik megvédeni az álláspontját.

Uniós büdzsé

Varga Judit arról is beszélt, hogy a magyar állam nem sürgeti az Európai Unió következő költségvetésének elfogadását, a legfontosabb a magyar érdekek érvényesítése.

„A gyorsaság nem mehet a minőség rovására,

ha a sarkalatos érdekeket nem látjuk biztosítottnak, akkor nem tudjuk támogatni ezt. Fontos azt hangsúlyozni, hogy rólunk nélkülünk ne döntsenek” - hangsúlyozta.

Varga Judit kiemelte, hogy a különböző érdekek érvényesítése miatt nem alkotható meg az új uniós büdzsé.

Brexit

Az európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár közölte azt is, a brexit ellenére fontos, hogy a jó viszony megmaradjon Nagy-Britanniával. Magyarországnak és az EU-nak is az az érdeke, hogy fair brexit jöjjön létre – fogalmazott.

Sikerült garanciákat kapni arra, hogy nem éri hátrány a Nagy-Britanniában élő magyar állampolgárokat – emlékeztetett.

Varga Judit hozzátette: minden brexit-tárgyaláson felvetődnek újabb kérdések, de nagy meglepetésekre nem lehet számítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×