eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján tartott megemlékezésen a fővárosi Terror Háza Múzeumnál 2018. október 23-án.
Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Kovács Tamás

Orbán Viktor: ez egy tőről metszett sikertörténet

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulóján a Terror Háza előtt mondott beszédet október 23-án délután Orbán Viktor miniszterelnök.

"A matematika egyik tétele szerint két negatív szám szorzata mindig pozitív szám. Nehezen érthető izgazság ez. Ha lefordítjuk a törtnénelem nyelvére, hirtelen kirajzolódnak előttünk a magyar história alapjai. Szinte minden forradalmunk és szabadságharcunk negatív eredménnyel zárult. Végül mégis mindig pozitív eredmény lett, megmaradás, szabadság, haza. Igazi misztérium ez, melyet minden nemzeti ünnepünk felidéz" - kezdte beszédét Orbán Viktor.

Kijelentette:

az '56-os magyar szabadságharcosok ésszerű döntést hoztak.

"Egyik oldalon a biztos enyészet reménytelensége, a másik oldalon a többé vissza nem térőnek tűnő lehetőség. Meg kellett próbálni. Meg is próbálták, halált megvető bátorsággal, rossz vitáikat maguk mögé hajítva, teljes egységben és tiszta szívvel. Olyan egységben, ahogy a hont foglaltuk. Olyan halált megvető bátorsággal, mint Nándorfehérvárnál. Olyan tiszta szívvel, mint 1848 márciusában. Dicsőség a hősöknek" - emlékezett a miniszterelnök.

Hozzátette: ahogy távolodunk 1956-tól, egyre fogy azok száma, aki, még megélték ezt a korszakot. "De azóta is minden évben összejövünk, ha esik, ha fúj, és ez így lesz minden év október 23-án, amíg magyarok élnek a Földön".

Ezután Faludy Györgyöt idézte Orbán Viktor: 1956 nekünk nem emlék és történelem, hanem a szívünk és a gerincünk. A miniszterelnök szerint csak az 56-os hősök által adott minta, a hősiesség és nagyság mintája tette lehetővé, hogy "mi magyarok még a kommunista elnyomás alatt is büszkék legyünk a hazánkra".

De 1100 évvel honfoglalás, 1000 évvel a keresztény állam megalapítása után, túlélve megszállókat és megszállásokat, még mindig itt vagyunk - hangsúlyozta a kormányfő. A minket eltörölni kívánó hatalmak és hatalmasságok ellenében "mégis mindig megmaradtunk valahogy – ez egy tőről metszett sikertörténet, ez a magyar törtnélem matematikája, a sok sok mínusz kiadott valahogyan egy pluszt".

Ezután arról beszélt Orbán Viktor, hogy az 1956-os események, valamint a majd félszáz év szovjet és kommunista megszállás után "úgy éreztük, megnyugodhatunk, végre összhangba került a kultúránk és a világpolitikai helyzetünk. Végre elfogadhatjuk helyünket Európában, amely a keresztény öntudat és az emberi fundamentumok talaján áll. Álmunkban sem képzeltük, hogy 29 évvel a rab nemzetek kiszabadulása, a kettétépett népek egysülése után új rabiga fenyegeti Európát.

Ki gondolta volna, hogy Európát nem amerikai vagy orosz törekvések sodorják veszélybe, hanem saját maga? Hogy néhány év alatt a lejtőre kerül és a bukás szélére sodródik?"

- tette fel a kérdést a kormányfő.

Ezután arról beszélt, hogy az európai emberek nemzetek polgárainak születnek, ez adja a kontinens egységét, ez engedte a népeket, a kultúrát, a tudományt virágozni.

"Ki gondolta volna, hogy újra lábra kaphat az Európát már többször is romba döntő birodalmi gondolat? Hogy mások akarják megmondani, kikkel éljünk együtt a saját hazánkban? Hogy koholmányok alapján nekitámadnak Magyarországnak vagy Lengyelországnak, megfenyegetik Romániát és Szlovákiát, és még Olaszországot is"?

Nemzetek európájához csatlakoztunk - ismételte meg Orbán Viktor, azt hangsúlyozva, hogy

Európát a birodalomépítési vágyak, kísérletek vitték tévútra,

ezek felelősek a 20. század szenvedéséért és feldúlásért. "Fasizmus, szocializmus, kommunizmus mind birodalmi álmokat dédelgettek, új emberfajtákat akartak létrehozni és soha nem látott léptékű üzleti profitokat" - mondta a kormányfő, aki szerint "most újra birodalmi dallamokat játszanak Brüsszelben. De nem fegyverekkel. Brüsszelből sosem hódítottak, csak gyarmatosítottak. De Magyarország sosem vette el más hazáját, éppen ezért mi sem adjuk oda másnak a mi hazánkat".

Szerinte Brüsszelt ma azok uralják, akik a szabad nemzetek szövetsége helyére európai birodalmat kívánnak, amelyet nem a népek választott vezetői, hanem a brüsszeli bürokraták irányítanak. "Ma már számos európai országban is az ő híveik kormányoznak, ezért tudhatjuk, milyen lesz a szép új világ, ha rajtuk múlik. Növekvő számban tűnnek fel más országokból katonakorú fiatal férfiak, és még a mi életünkben kissebbségbe szorítják az európaiakat. A politikai manipuláció mindennapos lesz, a szólás és sajtószabadság addig terjed, amít őket visszhangozza" - mondta Orbán Viktor.

Arról beszélt, hogy akik európai birodalmat akarnak gyúrni, kivétel nélkül bevándorláspártiak, és elvják, hogy minden nép alakítsa magát multikultuálissá. "Szándékosan nem védték meg Európát a migránsok tömegeitől. Ha mi képesek voltunk, ők is azok lehettek volna. Az akarat hiányzott" - vázolta a miniszterelnök, hozzátéve: a multikultuális, egységessé simított birodalom, a szövetség a multinacionális erőcsoportokkal, a koalíció a pénzügyi spekulánsokkal – ez lenne szerinte Soros György paradicsoma.

Zárszóként az Európai Parlamenti választásról beszélt, amely véleménye szerint eldönti, merre forduljon Európa szekere. "Mi sem maradhatunk csöndben. Ha bizonytalanul szólnak a harsonák, a legfontosabb ügy mögé sem tudunk felsorakozni.

Meg kell lengetni a szabad és erős Európa zászlaját.

Utasítsuk el a globalizmus ideológiáját és támogassuk helyette a hazafiasság kultúráját. A világ gazdagabb, az emberiseg jobb lehet, ha a nemzetek színes világa benépesíti a Földet" - összegzett Orbán Viktor.

Végül kijelentette: "Nem akarunk és nem fogunk lemondani a hazánkról semmilyen birodalom vagy globális kormányzás kedvéért. A nemzeti érzéseinket nem eltörölni akarjuk, hanem bátorítjuk. Szabadjára engedjük ezeket, hogy ki- és felszabadítsák a magyarokban lévő tehetséget" - vázolta a kormány irányvonalát. Beszédét felszólítással zárta: "Válasszuk a hazafiság és a nemzeti büszkeség jövőjét. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!"

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×