eur:
393.29
usd:
367
bux:
66620.54
2024. április 25. csütörtök Márk
Deák téri evangélikus templom, torony nélküli klasszicista stílusú teremtemplom a budapesti Deák Ferenc téren, a Szent István-bazilika kupolateraszáról fényképezve. MTVA/Bizományosi: Balaton József  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Balaton József

Evangélikus szembenézés: kompromisszum vagy kollaboráció

Szembe lehet nézni azzal, hogy a kommunista diktatúra idején több egyházvezető is kompromisszumot kötött, vagy akár együttműködött a hatalommal - mondta a Károli Gáspár Református Egyetem professzora. Az evangélikus egyházban már több mint egy évtizede óta foglalkoznak a szocializmus időszakának feltárásával.

Idén magyar nyelven is megjelent Helmut David Baer Kompromisszum vagy kollaboráció című könyve, amely a magyar evangélikus egyház kommunista időszakban alkalmazott stratégiáiról szól. A műről Fabinyi Tibor, a Károli Gáspár Református Egyetem professzora elmondta, a szerző négy különböző útról beszél: az első a kompromisszum, a második a kollaboráció, a harmadik a hitvallás, a negyedik pedig a diakónia útja.

A könyv alapján is világos, hogy voltak az evangélikus egyháznak olyan képviselői is, akik együttműködtek a rendszerrel – mondta az Evangélikus Hittudományi Egyetem professzora. "Voltak olyanok nagyon csekély számban, akik nagy haszonélvezői voltak a rendszerrel való együttműködésnek, volt egy jelentős réteg, amely a közösségi szolgálata során került óhatatlanul kapcsolatba - akár az Állami Egyházügyi Hivatalon keresztül - az államhatalommal, és volt egy szűkebb réteg, amely a politikai ellenállás következtében kívül szorult az egyházi közéleten" - mondta Korányi András.

"Ezzel a ténnyel ma már szembe lehet nézni. Csak az a kérdés, hogy a kollaborációnak és a kompromisszumnak mi volt az eredménye, és látjuk-e a különbséget a kettő között" - jelentette ki Fabinyi Tibor.

Az evangélikus egyházban már évtizedek óta foglalkoznak ennek az időszaknak a feltárásával – emlékeztetett Korányi András: "Ez elkezdődött az állambiztonsági iratok feldolgozásával, erre külön történészi munkacsoport alakult, és azóta is végzi a tevékenységét, és mellette folyik egy sokkal komplexebb történeti feltárás is. Az evangélikus egyház igyekszik nyitottan és ahol indokolt, bűnbánattal és a hűségesen vállalt szolgálatok megbecsülésével továbblépni a jövőbe."

A Kompromisszum vagy kollaboráció című könyv amerikai változata már 2006-ban megjelent, mostantól magyarul is olvasható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

A 2008-as pénzügyi válság kirobbanása utáni állapotokat idézte a magyar lakáshitelpiac tavalyi inaktivitása: ebben az évezredben egyedül 2013-ban történt kevesebb lakáshitel-folyósítás, mint tavaly. A KSH friss adatai alapján összesen 652 ezer lakáscélú hitelszerződés él Magyarországon, ami 22%-kal elmarad a 2008-as csúcstól. A hitelből finanszírozott lakásvásárlások aránya nagyjából egyharmadra süllyedt, vagyis aki tehette, nem hitelből vásárolt. Az idei év már a fellendülésről szól, de hogy miként zajlik ez, arról a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján lehet érdekes szakértői véleményeket hallani, érdemes mielőbb regisztrálni!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×