eur:
393.82
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke beszédet mond az Országgyűlés alakuló ülésén az Országházban 2018. május 8-án. Turi-Kovács Béla, a Fidesz képviselője, az új összetételű parlament legidősebb tagja, korelnök.
Nyitókép: Kovács Attila

A bevándorlásról és az önkormányzatokról is beszéltek a parlamentben

A devizahitelesek, az oktatáspolitika és a hajléktalanság is szóba került az Országgyűlés napirend előtti felszólalásai között.

Székely Sándor a Demokratikus Koalíció részéről úgy látta, hogy a kormány csak a gazdag devizahiteleseknek segített, az alsó és -középosztálybeli családoknak azonban nem, ezért egyre többeket fenyeget a kilakoltatás. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a szocialista kormányokat okolta a devizahiteles válságért, majd felsorolta az Orbán-kormányok e problémát érintő intézkedéseit.

A szocialista Szabó Sándor az önkormányzatok napjára és a helyhatóságok problémáira emlékeztette képviselőtársait, állítva, hogy a kormánypártok többször is csorbították ezen intézmények önállóságát. Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára viszont úgy látta, hogy 2010-ben egy működésképtelenné vált önkormányzati rendszert vettek át a kormánypártok.

Tordai Bence a Párbeszéd részéről úgy látta, hogy a Fidesz az erőszak politikáját gyakorolja, pártja azonban az erőszakmentes gazdaságban hisz. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára az erőszak bármely formáját elfogadhatatlannak tartotta, majd Magyarország makrogazdasági eredményeivel érvelt a kormány sikeressége mellett.

A jobbikos Ander Balázs a kormány oktatáspolitikáját kritizálta, amely - mint mondta - nem ad lehetőséget a társadalmi mobilitásra, miközben a kormánypárti politikusok drága magániskolákba járatják gyermekeiket. Rétvári Bence szerint azonban az ellenzéki képviselő végtelenül lebecsülte a magyar pedagógusokat, majd az iskolai és óvodai fejlesztéseket ismertetett az elmúlt 8 évből.

Harrach Péter a KDNP frakcióvezetője a fűtési szezon közeledtével hívta fel a figyelmet hajléktalan-ellátók tiszteletet érdemlő munkájára, amire Rétvári Bence aláhúzta, hogy az ellátórendszer minden érintettet be tud fogadni.

Hubay György a Fidesz részéről úgy látta, hogy Európa bevándorlás-ellenes erőinek májusban meg kell változtatniuk a kontinens politikáját. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy vélte, hogy a kormány élen jár a migrációs válság kezelésében, álláspontja szerint a szárazföldi és a tengeri határszakaszok is védhetők az illegális migráció ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×