INFORÁDIÓ
2021. február 24. szerda
Mátyás

nyár

diákmunka

szerződés

Diákmunkások dolgoznak a kötészet csomagoló részlegében. Hat vidéki nyomda alkotta konzorcium, élén a debreceni Alföldi Nyomdával, pályázaton elnyert három évre szóló megbízás alapján gyártja a jövő évi tankönyv mennyiséget. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!

Hasznos információk nyáron dolgozó diákoknak

Már májusban érdemes jelentkezni nyári munkára a diákoknak - mondta az InfoRádiónak a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének főtitkára. Simon Balázs hangsúlyozta: a szerződés megkötése írásban történjen meg.

Simon Balázs, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének főtitkára elmondta, hogy a diákmunka területén az idei évben nem történt szabálymódosítás, így egy stabil jogszabályi környezetben indulhat el az idei szezon.

"Ahogy eddig is, a diákok továbbra is bármelyik iskolaszövetkezetben kereshetnek munkát.

A szövetkezet tagjává kell válniuk, igazolniuk kell a nappali tagozatos jogviszonyukat, szerződést kell kötniük a munkavégzésre az iskolaszervezettel,

és ugyanazokkal a feltétekkel dolgozhatnak az idén is, mint eddig" - hangsúlyozta Simon Balázs.

Csak alsó korhatár van

15 éves kor alatt nincs lehetősége a diákoknak munkavállalásra, de aki már betöltötte a 15. évét, az dolgozhat a nyári tanszünetben, 16 éves kor fölött pedig bárki dolgozhat megkötés nélkül, felső korhatár nincs.

"Akinek nappali tagozatos, akár felsőoktatási intézményben fennálló hallgatói, vagy tanulói jogviszonya van, az részt vehet az iskolaszövetkezetek teljesítésében"

- mondta Simon Balázs.

Melyek a legnépszerűbb munkák?

A legnépszerűbbek a strandokon, fesztiválokon végezhető munkák, ezek fogynak el leghamarabb - emelte ki a főtitkár, ugyanakkor folyamatosan rendelkezésre állnak a kereskedelemben, áruházláncokban, gyorséttermekben végezhető munkák, és vannak az ipari, vagy gyári munkalehetőségek is.

Nyelvtudással, vagy számítógépes tudással rendelkezők különböző irodai munkalehetőségek közül választhatnak, akár még szakmai jelleggel is. Nemrég óta van lehetőség a szakmai gyakorlat teljesítésére is.

Mire figyeljenek a diákok?

Simon Balázs kifejtette, hogy fontos, hogy a diákok körültekintően járjanak el, és csak akkor kezdjenek el dolgozni, ha a munkához tartozó paraméterekről való tájékoztatás megtörténik. Ezekre a dolgokra kell odafigyelni:

  • Megtörténjen a szerződéskötés.
  • Írásban tájékoztassák őket arról, hogy milyen típusú feladatot kell vállalniuk, illetve hogy
  • mennyi pénzre számíthatnak.
  • 18 év alatt pedig a szülők hozzájárulása is szükséges ehhez a munkavégzéshez.

Jelentkezési időszak

Aki nyáron szeretne munkát végezni, az már most májusban kezdje el keresni az iskolaszövetkezeteket, mert a nyár elején nagyon nagy a túljelentkezés - mondta a főtitkár, hozzátéve, hogy a diákok gondolják végig a szünidei időbeosztásukat, mert a nyár második felében sokkal több munkalehetőség van.

Nyitókép: Oláh Tibor

Kapcsolódó hang

Nyári diákmunka
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018