eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels

Felmérés a sport, a tao és a stadionépítés témájában

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, május 4. és 9. között, 1008 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a hazai sport és a sportfinanszírozás egyes kérdéseit. Tízből nyolc megkérdezett nem ért egyet azzal, hogy az első- és másodosztályú focicsapatok adóforintokból kapnak új, vagy felújított stadiont -- még a Fidesz szavazók körében is majd’ kétharmados többségben van ez a vélemény.

Tízből nyolc megkérdezett (79 százalék) nem ért egyet azzal, hogy az első- és másodosztályú focicsapatok adóforintokból kapnak új, vagy felújított stadiont. Mindössze 16 százaléknyi válaszadó nyilatkozott úgy, hogy ezzel egyetért. Legkevésbé az MSZP és a Jobbik szavazok értenek egyet ezzel a gyakorlattal (96 és 95 százalék), de még a Fidesz szavazók körében is majd’ kétharmados (60 százalék) többségben van ez a vélemény - derült ki a Publicus Intézet közvélemény-kutatásából.

A válaszadók mindössze 7 százaléka tartja jónak a tao-támogatás jelenlegi rendszerét. A Fidesz szavazóknak is mindössze 15 százaléka gondolja így, de az MSZP és a Jobbik szavazók körében senki nem volt, aki eképpen nyilatkozott volna.

Ám tízből kilenc megkérdezett (89 százalék) jónak látja, ha a sport mellett az oktatást vagy az egészségügyet is támogathatnák a cégek ebben a rendszerben.

Tízből nyolc Fidesz szavazó (80 százalék) is így gondolkodik, de a többi pártok szavazói körében, és a bizonytalanok esetében is 90 százalék felett van az elképzelés támogatottsága.

A látványsportok kiemelt támogatásával a megkérdezettek mindössze ötöde ért egyet (20 százalék), míg kétharmaduk (65 százalék) szívesebben látná más sportágak támogatását is.

Az összes vizsgált társadalmi csoport hasonlóan gondolkodik ebben a kérdésben, leginkább a Jobbik szavazók, és a rendszeresen sportolók látnák szívesen a támogatási rendszer más sportágakra való kiterjesztését (79, illetve 76 százalék).

A futball kiemelt támogatásával még kevesebben, a tíz megkérdezettből egy (11 százalék) ért egyet.

A többi válaszadó vagy a tao-támogatási rendszer egészével, vagy a látványsportok támogatásával, vagy a foci kiemelt támogatásával nem ért egyet. Az összes vizsgált társadalmi csoport hasonlóan gondolkodik ebben a kérdésben.

A megkérdezettek háromnegyede (72 százalék) szerint nem javult a magyar labdarúgás színvonala, az elmúlt évek állami támogatásának ellenére. Ebben a kérdésben is hasonlóan gondolkodik minden vizsgált társadalmi csoport: leginkább az MSZP, a Jobbik szavazók, és azok gondolják így, akik járnak sporteseményre (89, 86, és 81 százalék).

Legkevésbé a Fidesz szavazók körében van jelen az a vélemény, hogy a hazai labdarúgás színvonala nem javult, de ott is egyértelmű többségben van (55 százalék, 27 ellenében).

Az elmúlt években mértekhez viszonyítva nem növekedett a focimeccsekre járók aránya. A megkérdezettek ötöde (20 százalék) említette, hogy az elmúlt két évben járt bármilyen hazai focimeccsen. Leginkább a férfiak, a 30 év alattiak, és az érettségivel rendelkezők járnak meccsre (27, 37, és 28 százalék).

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×