eur:
393.58
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Vöröslő égbolt a naplementében Mezőpeterd közelében 2018. április 9-én. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint egy nagy méretű ciklon szaharai port szállít térségünk felé, emiatt a hajnali órákban és alkonyat idején az égbolt vörösebb árnyalatú.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Akár békaesőt is okozhatott volna ez az időjárási jelenség

Az elmúlt napokban szaharai port hozott Magyarországig egy nagy kiterjedésű ciklon. Az ilyen por vörösre festheti az esti eget és sáros esőt idézhet elő - mondta az InfoRádiónak Török László meteorológus.

Hétfő este több helyen is vöröslött az égbolt a naplementében Magyarország felett. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint a jelenséget az okozza, hogy egy nagy méretű ciklon szaharai port szállít térségünk felé, emiatt a hajnali órákban és alkonyat idején az ég vörösebb árnyalatú.

Legutóbb március végén hullott sárga hó Oroszországban, Ukrajnában, Romániában és Bulgáriában, Kréta szigetén pedig egészen sárga volt a sivatagi portól a levegő.

Török László meteorológus az InfoRádiónak elmondta, hogy a különleges látvány annak köszönhető, hogy

Nyugat-Európa térségében egy nagy kiterjedésű ciklon örvénylik, amiből szaharai homok áramlik térségünkbe.

Ahol erősebb a szél, ott nemcsak homokszemcséket, hanem kisebb állatokat is hozhat magával. Itt persze rovarokra és bogarakra kell gondolni, de nagyon ritkán békák is kerülhetnek a levegőbe. Ilyenkor szokott békaeső esni, de azért ez elég ritka jelenség.

A Meteorológus szerint a szél tehát felkapja a szemcséket, és elszállítja magasabb levegőrégióba, onnan juthatnak a Szaharától egészen messzire a részecskék, és a csapadékkal és más folyamatokkal együtt kihullanak a légkörből.

"Száraz időben az ég alját kicsit pirosabbra festheti a homok, ahogy megtöri a lenyugvó nap fényét"

- mondta Török László.

Hozzátette, hogy Magyarországon a levegőminőségben ez a folyamat nem okoz komolyabb változást. "Ha száraz időjárással járna együtt a jelenség, akkor a por nehezítené a légzést, és szemirritáló, légzőszerv-irritáló folyamatokat indíthatna be. De a mostani időjárási helyzetben nem erre számítunk, hanem inkább a csapadékos idő lesz a jellemző" - hangsúlyozta.

A szakértő hozzátette, hogy az erősebb széltől lehet vörös az ég alja, mivel Magyarország a nyugati szelek övében fekszik, tehát általában a légmozgás nyugati irányú. Ezért amikor napnyugtakor látjuk azt, hogy vörös az ég alja, akkor a tőlünk nyugatra eső területeken fújó erős szél felkapja a porszemcséket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×