eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Egy állatorvos lépfene elleni oltóanyagot ad be egy szarvasmarhának a Nagykörűi Haladás Zrt. telepén 2013. szeptember 18-án. A mintegy hétszázas állatlétszámú tejelő szarvasmarha telepen azért végeztek megelőző immunizálás, mert a közeli Jászladányon egy birkaállományban lépfenét (antrax) mutattak ki.
Nyitókép: Bugány János

Hatvan év után fertőzött ismét a lépfene Szentesen

Valószínűleg egy 60 évvel ezelőtt elhullott állat okozhatta egy szentesi juh lépfene-megbetegedését. A baktérium emberre is veszélyes, a A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei ugyanakkor már megkezdték az állomány többi állatának gyógykezelését.

A Nébih laboratóriuma megerősítette, hogy lépfene okozott hirtelen elhullást egy szentesi juhállományban március végén, valószínűleg a belvíz hozhatta felszínre a lépfene spóráit.

"Csaknem négyszáz juhot egy belvizes területen hajtották ki legelni minden nap, és nagy valószínűséggel ott fertőződhetett meg az elhullott állat.

A helyiek szerint ezen a területen már 60-65 évvel ezelőtt előfordult lépfene megbetegedés, és ezen a területen ásták el a fertőzött állatot.

Nagy valószínűség szerint ennek a spórái most a belvízzel kerültek a talaj felszínére" - mondta az InfoRádióban Nemes Imre, a Nébih élelmiszer-biztonsági és állat-egészségügyi elnökhelyettese.

A lépfene-baktérium oxigén jelenlétében spórás alakot vesz fel, és hihetetlenül ellenálló,

egyes tudományos leírások szerint akár száz évig is kimutatható,

sőt egyiptomi múmiákon is találtak már lépfene baktériumot - tájékoztatott Nemes Imre.

A lépfene (más néven anthrax) akut, néhány formájában magas halálozási aránnyal járó fertőző megbetegedés. A betegséget okozó talajlakó baktérium világszerte előfordul. A betegség leggyakrabban a háziasított, különösen a legelőn tartott kérődzőket (szarvasmarha, juh, kecske) veszélyezteti.

A lépfene ritkán az embert is megfertőzi (zoonózis), ha érintkezésbe kerül a beteg állattal, annak szövetével vagy a lépfene spóráival.

Az állategészségügyi hatóság elrendelte az állomány juhhodályban tartását, és megtiltotta a legelőre kijárást. Megkezdték az állatok gyógykezelését, és utána vakcinázzák őket, amely féléves védettséget jelent a betegség ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×