eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Lázár János: ez a hozzáállás elfogadhatatlan

Lázár János: ez a hozzáállás elfogadhatatlan

Magyarország elleni fellépésről, Soros György befolyásáról, a zaklatási ügyekről, a 3-as metróról is beszélt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, a 103. Kormányinfón.

"A kormányzatban, a kormánypártokban és a Fideszben az emberi méltóságot tartják a legfontosabbnak, ami ebben az esetben az áldozatok védelmét jelenti - mondta kezdésként a Miniszterelnökséget vezető miniszter a zaklatási ügyekkel kapcsolatban. A jogszabályi környezet szerinte megfelelő, de ha az áldozatok javaslattal állnának elő, azt megfontolnák (cikkünk itt).

A Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium az év végéig kap 51 milliárd forintot határvédelemre. Jelenleg 600-700 illegális bevándorlót tart nyilván Magyarországon. Szó volt arról is, hogy tudják, hogy a határvédelemben korábban részt vevő alvállalkozók még nem kapták meg a jogos pénzüket – Orbán Viktor külön kérte, hogy ezt a kérdést rendezzék.

Lázár János közölte: Soros György (a „szponzor”, ahogy a miniszter mondta) hamarosan Brüsszelbe látogat. „Fel sem tételezi”, hogy ezért gyorsultak fel az események és ezért akarják Magyarországot megint az Európai Parlament szégyenpadjára ültetni – mondta, utalva arra, hogy az egyik liberális csoport újabb bizottsági meghallgatást kezdeményezett Magyarország ügyében. Később egy újságíró kérdésére Lázár János azt mondta:

Brüsszel azzal indokolta a válaszadási idő lerövidítését, hogy mi magyarok vagyunk,

Magyarországot meg kell rendszabályozni. Szerinte ez elfogadhatatlan.

„Nem tudom, hogy ez igaz-e, de rengeteg hír látott napvilágot arról, hogy milyen nagy Soros befolyása Brüsszelben” - jelentette ki a miniszter. A kormány azt kérte Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy készítsen jelentést arról, Soros György hálózata jelent-e veszélyt Magyarországra, és ha igen, milyet.

A Soros-jelentés első változatát a következő kormányülésen beszélik meg.

Az Európai Bizottság Lázár János szerint kettős mércét alkalmaz Magyarországgal szemben, és olyan válaszadási határidőket szab Magyarországnak, ami irreális – utalt arra, hogy ezért - bár tudnának – nem válaszolnak az EB által kiszabott 30 napos határidőn belül a kötelezettségszegési eljárást érintő, a civilekkel kapcsolatos kérdésekre.

A Ferencváros-Debrecen mérkőzésen történt erőszak kapcsán kijelentette: ez rendőrségi ügy. A kormány elvárása a rendőrséggel szemben, hogy kormányzati közbenjárás nélkül is a legszigorúbban járjanak el. „A rendőrségnek kőkeményen kell fellépnie, megengedhetetlen, ami történt”. Azt szeretnék, hogy a sportesemények családi programok legyenek.

Lassan haladnak a Várban a kormányzati beruházások – ismerte el Lázár János, aki csak annyit jelentett ki ezzel kapcsolatban, hogy jövőre minden elkészül.

A 3-as metró akadálymentesítése kapcsán Lázár János kijelentette: semmi nem tiltja, hogy a fővárosi önkormányzat saját forrásból megvalósítsa a beruházást. Az akadálymentesítés amúgy az önkormányzatok feladata – tette hozzá a miniszter, leszögezve: a kormány az eddigi támogatás kifizetésével (137 milliárd forint) megtette, amit megtehetett, és ezt részben a nem budapesti adófizetők pénzéből tette. Szerinte pontosan tudják, hogy a fővárosnak mennyi pénze van, és sok önkormányzatnak pihen pénze bankszámlákon.

Az elsétálási joggal kapcsolatban kijelentette: ennek bevezetését nem bírná a magyar bankrendszer. Az ilyen helyzetbe került emberek megsegítésére ők az árverési szabályt vezették be, vagyis ha valakinek elárverezik a házát, a piaci ár 90 százaléka alatt nem lehet eladni. Ez szerinte nagyon nagy támogatás az érintetteknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×