eur:
393.14
usd:
367.83
bux:
65966.74
2024. április 24. szerda György
Arcok 1956-ból - Tóth József

Arcok 1956-ból - Tóth József

Az InfoRádió – együttműködésben a Nemzeti Emlékezet Bizottságával – október 26-tól, 56 napon keresztül egy-egy portréval tiszteleg a hősök és mártírok emléke előtt. Most Tóth Józsefet mutatjuk be.

Életpálya

„Nem fogadták el tanúit, akik bizonyították volna, hogy ő még Monoron volt (...) 30-án, tehát a Köztársaság téri csata idején (...) bepörgött hirtelen, és mondta, hogy nem igazságos a népbíróság. Erre a Tutsek, hogy meri maga a népbíróságot rágalmazni? (...) Tóth felkeveredett pillanatok alatt a bírói pulpitus tetejére, aztán szétvágott köztük, a Tutsek kapott két monoklit, az ülnöknek is odavágott, annak eleredt az orra vére (...) a fegyőrök (...) odarohantak, birkózás minden, kiterítették Tóthtot (...) kéz-láb bilincsbe rakták, és akkor Tutsek elrendelte, hogy kiüríteni az egész ügyészségi folyosót (...)”. Wittner Mária így mesélte el egykori vádlott-társának, a később kivégzett Tóth Józsefnek a megtorlást levezénylő bíróságok gyakorlatában szinte páratlan tettét.

Tóth József (1927–1959)

kocsikísérő

Tóth József Monoron született, 1927-ben, a nagymamája nevelte fel. Az elemi iskola elvégzése után előbb segédmunkásként kereste a kenyerét, később a Fűszer Értékesítő Vállalatnál lett kocsikísérő, s ott dolgozott a forradalom kitöréséig. 1950-ben megházasodott, feleségével egy kislányt és egy kisfiút neveltek.

Monoron kapcsolódott be a forradalmi eseményekbe. Egyike volt azoknak, akik élelmiszert szállítottak Budapestre. Az egyik szállítmány célba juttatása után barátjával és harcos-, majd későbbi vádlott-társával, Kóté Sörös Józseffel együtt a fővárosban maradt. Itt csatlakozott a Vajdahunyad utcai fegyveres felkelőcsoporthoz, amely október 30-án részt vett a Köztársaság téri pártház ostromában. A későbbi kádári megtorló perben Tóth hiába próbálta bizonyítani azt, hogy aznap Monoron volt, állítását nem fogadták el. A Vajdahunyad utcai csoport tagjaként járőrszolgálatot látott el, egy alkalommal két ÁVH-s hadnagyot kísért be a bázisra. A szovjet beavatkozást követően részt vett a fegyveres ellenállásban: november 4-én és 5-én golyószóróval próbálta megakadályozni az Üllői úton a szovjet egységek átvonulását. Miután egyértelművé vált, hogy az ellenállás hiábavaló, november 6-án visszatért a családjához Monorra, a forradalom leverése után pedig újra munkába állt.

1957. július 18-án letartóztatták. A Wittner Mária és társai elleni megtorló per tárgyalásán az ügyész rá és három társára is a legsúlyosabb büntetést kérte. A vádban a kádári megtorlás propaganda fordulatai köszönnek vissza: „a vádlottak közül egyetlenegy sincs olyan, aki a felszabadulás után a népi demokráciától támogatást ne kapott volna. A vádlottak támogatást nyújtottak azoknak a huligán elemeknek, akik a burzsoá restaurációját akarták elősegíteni, és a hazánkban országunk segítségére siető szovjet katonák legyilkolásában tevékenyen részt vettek.” Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság Tutsek Gusztáv vezette népbírósági tanácsa a fegyveres harcokban való részvételért, amit többrendbeli gyilkossági kísérletnek minősítettek, a Köztársaság téri pártház ostromában való részvétel, valamint a demokratikus államrend megdöntésére irányuló mozgalomban való részvétel miatt 1958. július 23-án halálbüntetéssel sújtotta. Az ítéletet a másodfokon eljáró Legfelsőbb Bíróság Borbély János vezette népbírósági tanácsa 1959. február 24-én jogerőre emelte, s Tóth Józsefet két nappal később kivégezték.

Forrás, felhasznált szakirodalom:

Wittner Mária és társai. BFL XXV. 4. a 8046/58

1956 Kézikönyve III. Megtorlás és emlékezés. A kézikönyv főszerkesztője Hegedűs B. András, a kötetet szerkesztette Kende Péter. 1956-os Intézet. Budapest, 1996.

Szilánkok és legendák. '56 Monor. Monor Város Önkormányzata. Monor, 2016.

Eörsi László: 1956 mártírjai. 225 kivégzett felkelő. Budapest a forradalom napjaiban. Szentpétery Tibor fotóival. Rubicon-Ház, Budapest, 2006.

Eörsi László: A Vajdahunyad utcai felkelők. In.: Évkönyv VIII. 2000, Magyarország a jelenkorban. Szerk. Kőrösi Zsuzsanna, Standeisky Éva, Rainer M. János. 1956-os Intézet. Budapest, 2000.

Eörsi László: Corvinisták. A VIII. kerület fegyveres csoportjai. 1956-os Intézet. Budapest, 2001.

Eörsi László: Köztársaság tér 1956. 1956-os Intézet. Budapest, 2006.

Tutsek Gusztáv pályája

Borbély János pályája

 Idézetek

Nem találtunk további idézetet...

A Népszabadság hírei a kivégzése napján

1959.02.26., csütörtök

A tűz csiholója

(...) Ahol érvényesül a párt befolyása, vezető szerepe, eloszlanak a téveszmék, vereséget szenved, ami visszahúz, ami reakció, ami maradiság. (...) most már oly nagy a fény, melyet a XXI. kongresszus áraszt, hogy megvilágítja a kommunizmus közeli fényes hegy ormait.

Ami odaát fáj

(...) A párt és a kormány vezetői két év munkájával, emberséges, megfontolt politizálásával bizonyították, hogy méltók arra a bizalomra, ami az ország népében irántuk kibontakozott. (...)

(Megjegyzés: A szerző Kovács Béla, a Független Kisgazdapárt egykori főtitkárának a Magyar Nemzetben, február 20-án megjelent Épülő szocializmus című cikkéből idézi e sorokat.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Macronnál betelt a pohár, azonnali lépést akar Putyin hibrid háborújára válaszul

Macronnál betelt a pohár, azonnali lépést akar Putyin hibrid háborújára válaszul

Franciaország Észtországgal, Lettországgal, Litvániával, Hollandiával és Lengyelországgal együtt új szankciórendszert javasol az Európai Unió számára az orosz dezinformációs és választási beavatkozási műveletek elleni küzdelem érdekében. A Bloomberg által látott tervezet szerint az orosz vonatkozású szereplők által végrehajtott destabilizáló tevékenységek száma nőtt Európában, és különböző hibrid eszközökkel aláássák a demokráciát, a stabilitást és a jogállamiságot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×