eur:
389.43
usd:
362.6
bux:
68696.07
2024. május 8. szerda Mihály
Ujhelyi István: a miniszterelnök gyengíti az Európai Uniót

Ujhelyi István: a miniszterelnök gyengíti az Európai Uniót

Egy egységes Európai Unió erőt mutathatna Törökországgal, de akár Oroszországgal, vagy az Egyesült Államokkal szemben is - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az MSZP alelnöke. Ujhelyi István szerint Orbán Viktor azzal, hogy kilóg ebből az egységből, gyengíti a szövetséget.

Lassan reagált az Európai Unió a menekülthelyzetre, lassan születtek meg a közös döntések. Ez egy piaci vállalatnál már azonnali csődöt jelentettek volna – mondta Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, a párt európai parlamenti képviselője.

„Nem lehet így dolgozni.

Nem úgy kell elképzelni, ahogy Szijjártó Pétertől vagy Orbán Viktortól gyakran halljuk, hogy Brüsszelben egy senkik által meg nem választott hatalmi központ működik. A magyar kormány is delegált oda biztost, és a magyar választók által választott képviselők, valamint rengeteg magyar köztisztviselő van a bizottságban. Nagyon komoly struktúrákban ott vannak a mi érdekeink is. A többfajta döntéshozatali mechanizmus – Európai Parlament, Európai Bizottság és az Európai Tanács, ahol a kormányfők ülnek - képtelen volt közös döntést hozni. Voltak olyan tagországok – például Orbán Viktoré -, amelyek szabályosan és szándékosan gátolták a közös döntések megszületését.”

Az, hogy az Európai Unió megállapodott Törökországgal, ahol jelentős táborokat hoztak létre, olyan viselkedés Brüsszeltől, amit elvártunk, ám Ankara visszaél ezzel a helyzettel és zsarolja az Európai Uniót – mondta Ujhelyi István, aki szerint: ennek ellenszere a közös politika konzekvens követése lenne.

„Ha meghirdetünk egy közös politikát, például a Törökországgal való viszony kapcsán, akkor nekünk, 27-ünknek vagy 28-unknak

kutya kötelességünk és közös érdekünk, hogy azt egységesen képviseljük,

mert akkor olyan erőt tudunk felmutatni a kereskedelmi, gazdasági és egyéb kapcsolatokban, amivel sem Erdogan, sem Putyin, sem más nem kockáztatja meg azt, hogy szórakozzon.”

A magyar miniszterelnök ugyanakkor kilóg a sorból azzal, hogy az orosz és a török elnökkel is igyekszik jó kapcsolatot ápolni – tette hozzá Ujhelyi István.

„Ez egy óriási stratégiai hiba, mert így nem lehet egységes politikát képviselni.

Ezt unta meg az Európai Unió, és ezért zajlott az elmúlt néhány hónapban Magyarország kapcsán néhány nagyon kemény politikai ütközet. Úgy döntöttek az európai tagállamok és az EU vezetői, hogy nem tűrik tovább azt, amit Orbán Viktor csinál, gyengíti az Európai Uniót.”

Magyarország érdeke ugyanakkor egy erős Európai Unió – hangsúlyozta az MSZP alelnöke.

Brexit: finomodott a brit álláspont

Ujhelyi István a Brexitről szólva kiemelte, sokat finomodott a munkavállalásról szóló brit álláspont az uniós kilépési népszavazás óta.

„Jó úton haladunk, hogy az európai uniós államok polgárai ugyanolyan jogosítványokkal folytathassák az életüket, mint eddig.”

Az európai parlamenti képviselő úgy fogalmazott, a külföldön dolgozó több százezer magyar félelmetesen nagy összeget, kilencszáz milliárd forintot küld haza évente. Hozzátette, a magyar kormány egyébként őket is beleszámolja a foglalkoztatotti statisztikákba, nekik ugyanúgy joguk lenne levélben szavazni, mint a kettős állampolgároknak – fűzte hozzá Ujhelyi István.

„Ez egy óriási egyenlőtlenség és egészen biztosan alkotmánysértő választási mechanizmus.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×