eur:
392.89
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Reagált a kormány az Orbán Viktor levelével kapcsolatos döntésre

Reagált a kormány az Orbán Viktor levelével kapcsolatos döntésre

Érdemi vizsgálat nélkül elutasította Szigetvári Viktornak, az Együtt elnökének a miniszterelnök határon túliaknak írt és választási regisztrációra biztató levele miatt benyújtott kifogását csütörtöki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Az NVB-hez Szigetvári Viktor azért fordult kifogással, magánszemélyként, mert véleménye szerint pártpropagandának minősül a miniszterelnök levele, amelyben a 2018-as országgyűlési választás előtti regisztrációra hívta fel a határon túliakat. Szigetvári Viktor azzal érvelt, hogy a külföldön élő magyarok és a választási szervek közötti kommunikációra csak a Nemzeti Választási Irodának (NVI) van jogköre, az tudja függetlenként, pártelfogultság nélkül tájékoztatni a választópolgárokat a választással kapcsolatos információkról.

Az NVB tagjai a testület csütörtöki ülésén 8:1 arányban úgy döntöttek, hogy a kifogást érdemi vizsgálat nélkül elutasítják. A bizottság tagjainak többsége szerint a testületnek nincs hatásköre a kérdés megítélésére, ugyanis a kampányidőszakon túli kampánytevékenység nem tartozik a választási eljárási törvény hatálya alá, amelynek alapján az NVB el tudna járni.

  • Az Együtt elnöke szerint felháborító, hogy Orbán Viktor és kormánya bármit megtehet kampányidőszakon kívül, és jogi korlátok hiányában nincs lehetőség a miniszterelnök politikai propagandájának betiltására.
  • Természetesnek nevezte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, hogy a magyar miniszterelnök kapcsolatot tart a határokon belül és túl élő magyar állampolgárokkal, és a levél megfelel a törvényi előírásoknak.
  • Ujhelyi István szocialista EP-képviselő korábban azt firtatta: mennyibe került az egymillió külföldre kiküldött levél.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×