eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A szmog a pollenallergiát is belobbanthatja

A szmog a pollenallergiát is belobbanthatja

Az asztmásokra és a felső légúti allergiásokra is rendkívül rossz hatással van a szennyezett levegő. Ilyenkor megduplázódik a betegek száma - mondta az InfoRádiónak a Szent Kristóf Szakrendelő tüdőgondozójának szakorvosa.

Ismét romlott a légszennyezettségi helyzet, hétfőn tizenegy település - köztük Budapest - levegőjét minősítették veszélyesnek a magas szállópor-koncentráció miatt. A szmognak pedig komoly egészségi kockázata is van.

Az ilyen szmogos-ködös időben a tüdőbeteg-gondozóban és a tüdőgyógyászati szakrendeléseken szinte megduplázódik az akut gyulladással jelentkező járóbetegek száma - közölte a Szent Kristóf Szakrendelő tüdőgondozójának szakorvosa.

„A krónikus légzőszervi betegek két nagy csoportjának jelent külön kockázatot ez az időjárás. Egyrészt az allergiás légúti megbetegedésben, másrészt a dohányzás okozta krónikus hörghurutban szenvedők számára” - emelte ki Juhász Erzsébet.

Előbbiek esetében azért fontos a levegő tisztasága, mert

az allergének szinte folyamatosan gyulladásban tartják a hörgőnyálkahártyát

– magyarázta a tüdőgyógyász szakorvos. Juhász Erzsébet hozzátette, az egyensúly fenntartása érdekében fontos lenne a hörgőrendszer öntisztulása, amit a szmogban lévő porszennyeződések jelentősen csökkentenek.

„Ennek következtében jóval több akut fellobbanás alakul ki azoknál a betegeknél is, akik például a pollenekre allergiásak.”

Nekik, a súlyosan légszennyezett területeken csak maszkban célszerű kimozdulniuk, és megfontolandó a szellőztetés is. Erre talán csak a hajnali időszak ajánlott – mondta a tüdőgyógyász szakorvos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×