eur:
394.06
usd:
364.77
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az alaptörvény módosításáért a kormányfő kész egyeztetni minden parlamenti frakcióval - a nap hírei

Megkezdődtek a bértárgyalások a jövő évi minimálbérről és a garantált bérminimumról. Havazott a Kékestetőn.

Az alaptörvény sikeres módosításáért a kormányfő kész egyeztetni minden parlamenti frakcióval rendelkező párt elnökével - közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Havasi Bertalan hangsúlyozta: a kvótanépszavazáson leadott nem-szavazatok 98 százalékos többsége, 3 millió 300 ezer ember akarata kötelezi a kormányt is, amely ezért kezdeményezte az alaptörvény módosítását. Előzőleg a Jobbik elnöke arról beszélt, hogy az alkotmánymódosításhoz egyedül pártja tudja biztosítani a kétharmados támogatást a kormánypárti szavazatok mellett. Vona Gábor ezért négyszemközti találkozóra kérte Orbán Viktort.

Hétfőn terjeszti az Országgyűlés elé az alaptörvény-módosítás pontosított változatát a kormány - közölte az igazságügyi miniszter. Trócsányi László kifejtette: eurokonform változtatás készül, a kormány ugyanis fontosnak tartja uniós tagságot. A miniszter a kormányülés szünetében azt is elmondta: a kezdeményezést kellő előkészítés előzte meg, más tagállamok gyakorlatát is figyelembe vette a kabinet.

Magyarország hosszú lejáratú, kedvezményes hitelkeretet biztosít Afganisztánnak 1,5 milliárd forint értékben - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az Afganisztán megsegítésére rendezett nemzetközi adományozó értekezleten elmondta: a részvevők a nemzetközi hozzájárulás fokozásáról döntöttek az ázsiai ország békéjének és stabilitásának megteremtéséért.

A nemzetgazdasági tárca adatai szerint átlagosan 123 ezer forinttal nőtt a munkavállalók jövedelme tavaly. Az egy évvel korábbihoz képest mintegy 50 ezerrel több, 4 millió 625 ezer magánszemély, köztük egyéni vállalkozó nyújtott be személyijövedelemadó-bevallást. Az összevont jövedelem több mint 634 milliárd forinttal haladta meg a 2014-es adatot, a munkavállalók bére pedig egy év alatt mintegy 589 milliárd forinttal nőtt.

Megkezdődtek a bértárgyalások a jövő évi minimálbérről és a garantált bérminimumról a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán. A szakszervezetek célja továbbra is az, hogy a minimálbér nettó értéke érje el a létminimum összegét, a munkaadók pedig elsősorban a munkáltatókat érintő járulékcsökkentés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Folyamatosan vizsgálja a kormány, hogy melyik helyszín lenne a legideálisabb a dél-budai szuperkórház felépítéséhez - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: még ebben az évben végső döntés születik az intézményről.

A napokban kapják meg első megemelt bérüket a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence megismételte hogy a jövő évi költségvetésben 171 milliárd forinttal több jut az egészségügyre. A juttatások a következő években is emelkednek.

A kéménytüzek megelőzésére szólítja fel a lakosságot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Csak az elmúlt héten 21-szer riasztották ilyen esethez a tűzoltókat. A közlemény szerint ez elkerülhető azzal, ha a tisztítást mindenki a kéményseprőre bízza.

Szakemberek meghallgatásával folytatta munkáját az Alstom Metrókocsi Beszerzéseket Vizsgáló Ideiglenes Bizottság. A Fővárostól, illetve a BKV-tól kapott több ezer oldalas iratanyagot tekintett át a testület. Az iratok alapján kérdés az előleg kifizetésének módja, kiderült, hogy az Alstom 5,5 millió euróval drágább pályázatot nyújtott be, és lett nyertes 2006-ban. A testület novemberben Demszky Gábor, Budapest volt főpolgármesterét, illetve Aba Botondot, a BKV volt vezérigazgatóját hallgatná meg az Alstom metrókocsik beszerzéséről.

A portugál António Guterres lett az ENSZ-főtitkári tisztség első számú esélyese, miután támogatásáról biztosította a Biztonsági Tanács. A BT-voksolásról kiszivárgott hírek szerint a volt portugál kormányfő 13 támogató és két tartózkodó szavazatot kapott. A 67 éves António Guterres 2005 és 15 között a világ legnagyobb humanitárius szervezetét, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát irányította.

Havazott a Kékestetőn. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint délután átmenetileg havas esőt és hózáport észleltek. A hőmérséklet fagypont közelében alakult.

Romániában első fokú hó- és hóviharriadót rendeltek el a hatóságok, miután a megszokottnál korábban elkezdett havazni a hegyekben. A román meteorológiai szolgálat hét megyére adott ki figyelmeztetést, mert az ezer méternél magasabban fekvő helyeken a szél sebessége az óránként 70 kilométert is elérheti. A Déli-Kárpátokon áthaladó Transalpina nevű úton a hófúvás miatt forgalomkorlátozást kellett bevezetni. Ezen a vidéken a hőmérséklet mínusz 4 fokra hűlt le.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×