INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Oktatás és Saul fia a hetilapokban - hetilapszemle

Infostart / InfoRádió
Megszűnik az oktatás túlcentralizáltsága júliusban - ígéri a Figyelőben az oktatási államtitkár. A Heti Válaszban pedig a Saul fia egyik szereplője állítja, hogy nem megfelelő minőségűek a Trianonról vagy az `56-ról készült filmek.

Nem megfelelő az oktatás jelenlegi túlcentralizáltsága, mert a döntések túl távol kerültek az iskoláktól - állítja a Figyelőben az oktatásért felelős államtitkár. Palkovics László szerint július elseje után a centralizált irányítás nagy valószínűséggel megszűnik, és olyan szervezet jön létre, amely szolgáltatóként működik az iskolák felé.

A politikus a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vezetőcseréjét tervezett döntésnek nevezte, a több lépcsős szervezetátalakítás egyik elemének. Pölöskei Gáborné miniszteri biztosi pozícióval is rendelkezik, így közvetíteni tudja a tárcavezető és a kormány felé az átalakulóban lévő szervezet számára fontos ügyeket.

Az interjúban Palkovics László azt is kijelentette, hogy a közoktatásban nem lesz pénzhiány; a kabinet biztosítja a működéshez szükséges forrásokat.A Heti Válaszból is egy interjút ajánlunk. Nyilatkozott ugyanis az újságnak Pion István költő, újságíró, aki Nemes Jeles László Oscar-díjas filmjében, a Saul fiában az auschwitzi fényképeket készítő Katz szerepét alakította.

Szerinte azért volt érdemes részt venni a produkcióban, mert a film az eddigiektől eltérő szemlélettel nyúlt a holokauszt témaköréhez. Úgy véli, nem az a baj, hogy nincsenek filmek például Trianonról vagy '56-ról, mert vannak. Inkább ezeknek a filmeknek a minőségéről kellene beszélni, majd újra nekivágni a feladatnak.

Pion István arról is beszélt, hogy a filmkészítést nem feltétlenül kell összekötni a személyes indíttatással - bár a Saul fiában ezek szerencsésen találkoztak - lehet egy témát kívülről is nézni, nagyon éles szemmel.

Hanganyag: Sánta András


A címlapról ajánljuk