eur:
391.06
usd:
365.46
bux:
68148.25
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A Petőfi híd és a Lánchíd is felújításra szorul

Senki sem sérült meg szerdán, amikor a Petőfi hídról vasbetonelemek zuhantak a budai alsó rakpartra. A Budapest Közút vezérigazgatója elmondta: rendszeresen ellenőrzik a Petőfi híd állapotát, de hasonló hibák továbbra is előfordulhatnak. A híd felújítása 2020 körül valósulhat meg.

Egy tégla méretű kő, és vasbetondarabok estek le szerda délelőtt Budapesten a Petőfi hídról a budai alsó rakpartra. Almássy Kornél, a Budapest Közút vezérigazgatója azt mondta, a problémát az időjárás okozta, a hibát elhárították.

"A híd egyik burkolóeleme, illetve egy tálcaelem esett le az alsó rakpartra. Az időjárási körülmények miatt a dilatáción keresztül befolyik a víz, az olvadás és a fagyás pedig meglazíthatja a híd bizonyos elemeit, emiatt fordult elő ez a nem várt károsodás" - mondta Almássy Kornél a Budapest Közút vezérigazgatója az InfoRádiónak.

Almássy Kornél kiemelte, hogy rendszeresen ellenőrzik a Petőfi híd állapotát, de hasonló hibák továbbra is előfordulhatnak.

"Kizárni nem tudom az ilyen eseteket, de azon vagyunk, hogy minél sűrűbben ellenőrizzük a hidat. A hídmester naponta ellenőrzi ezeket a kritikus területeket, de az időjárásból fakadóan ilyen hibák előfordulhatnak. A híd sajnos nincsen jó állapotban, mert a felújítása már nagyon régen történt" - fogalmazott a vezérigazgató.

A Budapest Közút vezérigazgatója arról is beszélt, mikor újulhat meg a Petőfi híd. Elmondta, hogy a pályát nem kell felújítani, de a szigetelést ki kell cserélni, a korrózióvédelmet meg kell oldani, és a járdák is szélesebbek lehetnek. A tervezés 2017-ben indulhat el, a kivitelezésre pedig 2019-2020-ban kerülhet sor - tette hozzá.

Almássy Kornél hangsúlyozta, hogy a Lánchíd tervezése már folyamatban van.

"A Lánchíd van a legrosszabb állapotban a budapesti hidak közül. Ha ennek a BKK által végzett terveztetése lezárul, reményeink szerint minél hamarabb elindulhat a kivitelezés. Ha a tervezés lezárul ebben az évben, akkor a jövő év során kerülhet sor a kivitelezési tendereztetésre. Mindez a jövő évi költségvetés és európai uniós források figyelembe vételével történhet" - mondta Almássy Kornél.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság jelezte, a szerdai esetben senki sem sérült meg és anyagi kár sem keletkezett.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×