eur:
394.4
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Budapesten nem kapnak kedvezményt az orvosok

Az önkormányzatok saját hatáskörben dönthettek arról, hogy januártól elengedik a háziorvosoknak és védőnőknek a helyi iparűzési adót. A kép felemás: több nagyváros határozott úgy, hogy eltekint az orvosonként átlagosan évi 100-150 ezer forinttól, ám Budapest egyelőre még csak komolyan fontolóra sem vette a javaslatot.

"Azt szeretnénk elérni, hogy mind szakmailag, mind financiálisan vonzó legyen ismét az alapellátásban dolgozni" - így jelentette be tavaly májusban Zombor Gábor akkori egészségügyi államtitkár a háziorvosoknak nyújtott plusz támogatásokról és kedvezményekről szóló törvénycsomagot. Ezek részeként az önkormányzatok lehetőséget kaptak arra, hogy elengedjék a praxisokat terhelő iparűzési adót.

A kép azonban nagyon vegyes - jelezte az InfoRádió megkeresésére Éger István, a Magyra Orvosi Kamara elnöke.

"Összegzett adataink, tehát pontos statisztikánk nincs. A tapasztalat azt mutatja, hogy a nagyobb településeken, a városokban inkább volt elengedő a testület, több olyan városból is kaptunk visszajelzést, ahol egyértelműen elengedték. Legrosszabb esetben visszaforgatták a rendelő céljaira, áttételesen visszaadják, a kistelepüléseken azonban nagyon ritka, hogy elengedik" - hívta fel a figyelmet.

Éger István hozzátette: nem nagy összegről van szó, kisebb önkormányzatoknál ez maximum pár százezres bevételt jelenthet.

"Egy közepes vagy annál jobb bevételű praxis esetén az iparűzési adó éves szinten nagyjából száz-százötven ezres nagyságrendű, havi bontásban tíz-tizenkétezer forintot tesz ki" - érzékeltette a MOK vezetője.

Győr, Miskolc, Mosonmagyaróvár - csak néhány város azok közül, ahol mentesülnek a praxisok az iparűzési adó megfizetése alól. Balatonlelle is ezek közé tartozik. A város polgármestere, Kenéz István hangsúlyozta: fontosnak tartották ezt a gesztust az orvosaik felé.

"Három felnőtt háziorvos, egy gyerekorvos és egy fogorvos tevékenykedik a városban. Ötmillió forint körüli összegről van szó" - mondta.

A Fővárosi Önkormányzat azonban egyelőre nem tárgyalt erről a kérdésről, noha a Magyar Orvosi Kamara Budapesti területi Szervezete megkereste őket az ügyben - mondta Albert István elnök.

"Írtunk egy levelet, amelyben kértük a Fővárosi Önkormányzatot, a főpolgármestert, hogy terjesszék a testület elé, de nem tették" - tette hozzá.

Megkerestük a kérdésben a Fővárosi Önkormányzat illetékeseit is. Nyilatkozni nem akartak, azonban azt írták: kiemelten fontosnak tartják az orvosok tevékenységét, ezért a helyi iparűzési adó kedvezményezetti körének következő felülvizsgálatánál mérlegelni fogják az orvosi kamara szempontjait. Úgy fogalmaztak: "ennek érdekében további egyeztetések várhatóak, így nem kizárható, hogy 2017-re módosításra kerül sor."

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×