eur:
390.93
usd:
365.43
bux:
68166.52
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A sztrájktól sem rettennek vissza a tanárok

Országos tüntetést szervez február 13-ára a Kossuth térre a Pedagógusok Sztrájkbizottsága. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint nyilvánvalóvá vált, hogy tárgyalással nem jutnak előbbre, és nem rettennek vissza a sztrájktól sem. Rendszerszintű átalakításokat várnak a kormánytól.

25 pontban foglalta össze követeléseit a Pedagógusok Sztrájkbizottsága. A bizottság tagja - más szervezetek mellett - a Pedagógusok Szakszervezete is. Galló Istvánné elnök bejelentette: több sikertelen miniszteri egyeztetés után komolyabb eszközhöz nyúlnak.

"Miután Balog miniszter úr szavaiból azt vettük ki, hogy feltehetően a kormány rendszerszintű változásokat prognosztizálható, hogy nem fog tenni, ezért a sztrájkbizottság a pénteki beszélgetést követően úgy döntött, hogy egy erősebb nyomásgyakorlás eszközéhez kell nyúlni. Ezért 2016. február 13-án, szombaton 11 órára Budapesten egy országos tüntetést szervez." - jelentette be az elnök.

A követelések többsége alapvető átalakításokat kíván. Galló Istvánné szerint a központosítás csődöt mondott, így a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ hatáskörének csökkentése az egyik legalapvetőbb feladat.

"Az elsők között van az a követelésünk, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, mint fenntartó központnak a fenntartó jogai meglegyenek, de a munkáltatói jogai szűnjenek meg, ne legyen több joga, mint bármelyik intézményfenntartónak - legyen az önkormányzati, alapítványi iskola vagy egyházi iskola" - fogalmazott Galló Istvánné.

A követelések közt szerepel még a tanulók óraszámának csökkentése, a kötelező délutáni bent tartózkodás megszüntetése, a tanárok terheinek csökkentése, a tankönyvválasztás szabadsága, és a tantervben foglalt tudásanyag csökkentése, Valamint továbbra is szeretnék, ha a nem pedagógiai munkát végzők: dadusok, iskola-, óvodatitkárok bérét is rendezné a kormány.

A PSZ elnöke azt mondja: a tüntetés az első lépés, ha nem jutnak eredményre, a sztrájk jön.

"De hogy a sztrájk mikor és hogyan valósul meg, az függ attól, hogy a kormány erre hogyan fog reagálni" - közölte a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Galló Istvánné elmondta: a sztrájktörvény szabályai értelmében nehéz egy esetleges munkabeszüntetés megszervezése, de nem lehetetlen.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×