eur:
394.6
usd:
365.12
bux:
65493.78
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Tematikus kiadvány készült a hármas Mindszenty-évfordulóra

Mindszenty Józsefről készült tematikus számot adott ki a Vasi Szemle tudományos folyóirat. A 22 tanulmány, visszaemlékezés a hercegprímás életútjának eddig feltáratlan részleteit ismerteti. Az állambiztonsági- és más levéltári iratok kutathatóságával kiegészülhet az eddig csak nagy vonalakban ismert kép - véli Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának kutatója.

"Ez egy szombathelyi, kéthavonta megjelenő, tematikus irodalmi és kulturális folyóirat, amely egy Mindszenty-emlékszámot adott ki, abból az alkalomból, hogy 2015-ben hármas évfordulója van Mindszenty Józsefnek: 100 évvel ezelőtt szentelték pappá, 70 évvel ezelőtt 1945-ben nevezték ki esztergomi érsekké és 40 éve hunyt el" - mondta Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának kutatója az InfoRádiónak.

Hozzátette: 22 írás, tanulmány és visszaemlékezés született, a Mindszenty-kutatások legnagyobb nevei, Mészáros István, Szabó Ferenc vagy Balogh Margit is komoly tanulmánnyal jelentkeztek Mindszenty életútjának egy-egy szakaszát feldolgozva.

"De érdemes kiemelni a fiatalokat is, hiszen az volt a folyóirat és a szerkesztők célja, hogy szólaljanak meg fiatal kutatók, történészek, akik néhány éve kutatják Mindszenty József életútjának egy-egy szakaszát" - fogalmazott a kutató.

Mint mondta, azt is célul tűzték ki, hogy megmutassanak olyan dokumentumokat, amelyek korábban nem voltak hozzáférhetők, és amelyek az elmúlt időszakban kerültek elő a kutatók számára, például az állambiztonsági szolgálatok történeti levéltárából. Ezek alapján próbálják Mindszenty József életútjának egy-egy szakaszát bemutatni.

"Ezek a dokumentumok részben nem voltak nyilvánosak, részben nem voltak kutathatók. Illetve sok olyan levéltári anyag létezik, amelyeket még nem dolgoztak fel. Jó példa erre Bank Barbara tanulmánya, aki Mindszenty József 1948. december 26-i letartóztatását megelőző és azt követő rendőrségi hangulatjelentéseket dolgozott fel" - fűzte hozzá Soós Viktor Attila.

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának kutatója kiemelte, hogy a 2015-ben a Helikon Kiadónál megjelent új Mindszenty Emlékirataim kiadás sajtó alá rendezésében működött közre, és most az emlékiratok megjelenésének körülményeit és magyarországi fogadtatását térképezte fel egy tanulmányban a tematikus folyóirat számára.

"Ezek mind-mind olyan kutatási pontosítások, amelyek eddig nagy vonalakban már ismertek voltak, de új részeredményekkel és új tudományos megközelítésekkel tudjuk Mindszenty József életútját gazdagítani" - hangsúlyozta Soós Viktor Attila.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×