INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Kövér: Magyarország kösse össze hídként Kelet-Közép-Európát Latin-Amerikával

InfoRádió / MTI
Magyarország kösse össze hídként Kelet-Közép-Európát Latin-Amerikával - hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtök este a Parlamentben, amikor fogadta a második Magyarország - Latin-Amerika Fórum résztvevőit. A Házelnök szerint ezen szándék fontos eszköze a most zajló rendezvénysorozat.

Kövér László köszöntőjében kiemelte: az elmúlt években Magyarország, a magyar állam megújult, és ebben az Országgyűlésnek is meghatározó szerepe volt.

"Magyarország teljes megújításának céljával, több mint négy évtizednyi kommunizmussal és két évtizednyi posztkommunista demokratikus átmenettel a hátunk mögött, az országunk adottságaihoz és a nemzeti érdekekhez igazodó módon 2010-ben nekiláttunk új, szilárd alapok letételének" - fogalmazott a Házelnök, aki kitért az új alaptörvény 2011-es megalkotására, amely közjogi és értékrendi kerete az állam újjáépítésének.

Szólt arról, hogy átszervezték a közigazgatási rendszert, és új alapokra helyezték a gazdaságot is, hiszen Magyarország nem más pénzén, államkölcsönökből, hanem a magyarok értékteremtő munkájából akar és tud megállni a saját lábán.

Mint kifejtette: a megújulás jegyében Magyarország felismerte, hogy - a hagyományos partnerekkel ápolt jó kapcsolatok fenntartása mellett - a külkapcsolatokat diverzifikálni kell.

A 2015-ben meghirdetett Déli Nyitás politikája mentén olyan országok felé fordulunk, amelyek a világgazdasági válság időszakában is meg tudták őrizni politikai és társadalmi stabilitásukat, gazdaságuk pedig bővülni tudott - jelezte.

Rámutatott: Latin-Amerika államai az elmúlt néhány évtized alatt politikailag stabilizálódtak, gazdaságilag megerősödtek, egyenrangú partnerségre és külgazdasági kapcsolataik többirányú fejlesztésére törekednek.

Az elhatározott magyar szándékot világosan jelezték a Latin-Amerikában újranyitott külképviseletek, megnyitott magyar kereskedőházak, valamint a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram eredményei - sorolta Kövér László.

A csütörtökön kezdődött kétnapos Magyarország - Latin-Amerika Fórum három témára épül: az első panel a kormányközi kapcsolatokra fókuszál, a második, az üzleti fórum olyan ipari és gazdasági pontokat tárgyal majd, amelyben Magyarország segítségére lehet a latin-amerikai országoknak. A harmadik, az oktatási és tudományos panel a diákok és kutatók mobilizálását célozza.

A címlapról ajánljuk