eur:
394.6
usd:
365.12
bux:
65493.78
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Több pénz kell a bíróságoknak a menekülttörvény módosítása miatt

Készül a bíróság a többletmunkára, a menekülttörvény módosítása miatt. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke szerint a megnövekedett munkateher miatt plusz forrásokra van szükség. Handó Tünde közölte: a Szegedi Törvényszék létszámát megerősítik.

Néhány nap múlva lép hatályba a menekülttörvény, amely többletmunkát ró a bíróságokra is. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke sajtótájékoztatóján elmondta: már tanulmányozzák a bírók a törvényt, amely nemcsak a szegedi, hanem valamennyi bíróságot érinti majd. Handó Tünde szerint a cél az, hogy helytálljanak ezekben az ügyekben.

"A bírósági szervezet nem először találkozik azzal, hogy dömpingügyek érkeznek hozzá. A jogszabályváltozásokból eredően voltak ilyen ügyek - utalhatnék a szabálysértési ügyekre, a devizahiteles ügyekre. A bírósági szervezet az elmúlt években példaértékűen teljesített, nagyon jól szervezetten tudunk reagálni a váratlan helyzetekre. Vannak olyan forgatókönyveink, amelyek alapján képesek vagyunk megszervezni a munkát."

Handó Tünde hozzátette, hogy jelentősen megnövekedett az embercsempészettel és az idegenrendészeti őrizettel kapcsolatos ügyek száma a nyírbátori és a kiskunhalasi bíróságokon.

Tavaly az első félévben 146 embercsempész ügyét tárgyalták, idén pedig már az első félévben 238 ügyet fejeztek be. A nyírbátori járásbíróságon az idegenrendészeti ügyek száma nőtt jelentősen: tavaly 2132 volt, míg idén az első félévben 2592.

A menedéktörvény módosítása miatt megerősítik a szegedi törvényszék létszámát.

"Több embert, bírókat, bírósági titkárokat, igazságügyi alkalmazottakat kell készenlétbe állítanunk, hogy ha az ügymennyiség olyan mértékű lesz, segíteni tudják majd a szegedi kollégáikat. Nagyon reménykedünk abban, hogy a finanszírozási feltételeket a kormányzat biztosítani tudja ahhoz, hogy ezeket a többletigényeket ténylegesen oda tudjuk állítani a szegedi törvényszékre" - fogalmazott Handó Tünde.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke egyelőre nem tudta megmondani, hogy az új menedéktörvény miatt mekkora mértékű pluszforrásokra van szükség.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×