eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tóbiás: "ez bizony melós dolog"

Biztosan szervez előválasztást a szocialista párt a következő voksolás előtt - mondta az MSZP elnöke. Tóbiás József az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, a helyi beágyazottság mellett ma másodlagos, hogy egy jelölt melyik pártközösség tagja. Az általuk szorgalmazott új Magyarország-modellt pedig szerinte a civilekkel közösen kell kidolgozni, ami "melós".

Nem lesz zárt ajtók mögötti baloldali egyezkedés a következő választás előtt, hanem a voksolókat kérdezik meg a jelöltek személyéről - ígéri az MSZP elnöke. Tóbiás József az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: még nem sikerült felállítania az előválasztás részleteivel foglalkozó munkacsoportot, de hamarosan elkezdhetik a munkát.

"Nem politikailag kell itt nekünk nagy deklarációkat tenni, hogy ezt mindenféleképpen meg kell csinálni, mert ezen már túl vagyunk, hanem az a fontos, hogy ez szakmailag ki legyen dolgozva. Nemzetközi példák, magyarországi adottságok, jogszabályok léte, annak hiánya teszi lehetővé egyfajta magyar modell kialakítását. Erre van egy év" - hangsúlyozta a pártelnök.

Tóbiás József arról is beszélt, hogy jelenleg is tart az MSZP pártszervezetének újjáépítése, azonban az elsődleges cél nem a tagok számának növelése.

"Azt mondtam, vissza fogunk térni. De a visszatérés nem azt jelenti, hogy az MSZP tagságát a jelenlegi huszonegynéhány-ezerről valamennyivel bővítsük. Azt szeretném majd nemsokára mondani, hogy az MSZP társadalmi beágyazottsága, a helyi közösségekkel való együttműködése erősödött meg azért, hogy az alternatíva, a váltóerő létrejöjjön" - fogalmazott az ellenzéki politikus.

A szocialista frakcióvezető beszélt arról is, hogy lezártnak tekinti Szanyi Tibor és Újhelyi István uniós parlamenti képviselők vitáját.

"Nem várom el, hogy az európai parlamenti képviselőink szeressék egymást, de azt elvárom, hogy együttműködjenek. Úgy olvastam Szanyi Tibortól, hogy az ő személyes vitájuk nem korlátozza őket az együttműködésben. Ezt úgy tekintem, hogy akkor ez rendben van" - jelezte.

Tóbiás József szerint a két politikusnak a közeljövőben rengeteg feladata lesz, így ez fogja lekötni őket.

Az MSZP elnöke arra is kitért: a helyi beágyazottság mellett ma másodlagos, hogy egy jelölt melyik pártközösség tagja.

Az a szándék, hogy az MSZP olyan társadalmi modellben gondolkodjon, amely képes a pártpolitikát a közpolitikába bevinni, a helyi közösségbe beágyazott jelöltet képes legyen támogatni - mondta az MSZP elnöke.

"Ha azt a kérdést tesszük fel, hogy ma a pártpolitika kellően vonzó-e ahhoz, hogy olyan jelöltet adjon magából, aki képes a változást akarók tömegeit megszólítani, akkor azt kell mondjam: ez csak akkor lehetséges, ha ez a jelölt - legyen az egy párt tagja - beágyazott, helyi közösségek, a pártközösségen kívüli civil világ támogatását is megszerzi" - hangsúlyozta a politikus.

Tóbiás József hozzátette: ma a helyi beágyazottság mellett másodlagos, hogy a jelölt melyik pártszövetség tagja.

"Ahhoz, hogy a politika képes legyen a civil világgal utat találni, azt gondolom, mind az újpesti, mind a veszprémi választás nagyon komoly mérföldkő" - jelezte.

Az MSZP elnöke szerint a civilekkel való együttműködés egyenrangú partnerség. Úgy fogalmazott: nem az MSZP lesz a pártjuk, másik Magyarországot akarnak.

" Olyat, amelyben a Magyar Szocialista Párt által kínált új társadalmi szerződés és új Magyarország hite, reménye számára is benne van, mert részese volt annak megalkotásában. Nem az ma már a feladat, hogy önmagában mi kínáljunk egy terméket, hanem az a feladat, hogy közösen állítsuk elő. Ez melós. Ez volt Veszprémben, ez történt Ajkán, ez volt Újpesten és minden ilyen kihívásnál" - hangsúlyozta a pártvezető.

Tóbiás József azt is aláhúzta: több esetben végig kell gondolni, hogy hol van szükség a politikai jelvényekre, és hol nincs.

Az MSZP elnöke hozzátette: a kétharmad lebontásában kell együttműködnie mindazokkal, akik ebben partnerek tudnak lenni.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×