INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

PÉNTEK----Buszos tűcsereprogram lehet a megoldás?

Infostart / InfoRádió
A VIII. kerületi Kálvária téri tűcsere program leállítása után a XIII. kerületi Hollán Ernő utcában sem juthatnak már steril tűhöz a szenvedélybetegek.

A XIII. kerület tavaly novemberi levele szerint lakossági panaszok és a lejáró bérleti szerződés miatt kellett távoznia a Drogprevenciós Alapítványnak az újlipótvárosi Hollán Ernő utcából, így a szervezet tárgyalást kezdett a kerület vezetésével, amelynek nyomán átköltöztek a Csángó utcába.

Ott azonban a XIII. kerületi önkormányzat sajtóreferense, Gellért Lajost szerint nem folytathatják a tűcsere programot, mert a környéken iskola és idősek otthona is van,

"Választhatott az alapítvány a kerületben rendelkezésre álló üres helységek közül, a 11-ből ezt a Csángó utcait minősítette arra, hogy ez lesz neki megfelelő, annak ellenére, hogy tudták, hogy itt nem lehet tűcsere programot folytatni és annak ellenére, hogy tudták, hogy további 3-4 másik helységben ezt megtehették volna" - mondta Gellért Lajos.

Varga Mónika, a Drogprevenciós Alapítvány koordinátora azonban cáfolta, hogy a kerület bármelyik másik ingatlanában folytathatták volna a tűcsereprogramot.

"Elindult egy tárgyalássorozat, a lényege az volt, hagy maradjunk a kerületben és hadd kapjunk egy másik ingatlant. Megkérdeztük, hogy tűcserét lehet-e ott folytatni, erre a válasz egyértelműen az volt, hogy nem. Tehát kapásból ez volt a válasz."

Az alapítvány azért döntött mégis a Csángó utcai ingatlan mellett a XIII. kerületben, mert a tűcserén kívül más szolgáltatásokat is nyújt a szenvedélybetegeknek a szervezet, mint például a kezelésre- és rehabilitációra irányítás.

Sárosi Péter, a Társaság a Szabadságjogokért drogpolitikai programvezetője szerint azzal, hogy augusztusban megszűnt a VIII. kerületben a Kék Pont tűcsereprogramja, sokan szoktak át a Hollán Ernő utcába, a Drogprevenciós Alapítvány elköltözésével pedig még kevesebb helyen juthatnak steril tűhöz az érintettek.

Az önkormányzat sajtóreferense azonban aláhúzta: 3 helyen jelenleg is működik a tűcsereprogram a XIII. kerületben, például a Nyírő Gyula kórházban, ahol több mint tíz éve üzemel a tűcsere-automata.

Varga Mónika ennek ellenére úgy látta, hogy ha a Drogprevenciós Alapítványnak lehetősége adódik, elindít egy mobil, tehát buszos tűcsereprogramot.

Hanganyag: Sigmond Árpád


A címlapról ajánljuk