INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Változtak a fogyasztói kölcsönszerződésekkel összefüggő törvények - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
A hatékony és korszerű polgári perrendtartás létrehozását nevezte a kormány céljának az igazságügyi miniszter. A fővárosban élő hajléktalanok rendkívüli települési támogatásáról szóló rendeletről is dönthet szerdán a Fővárosi Közgyűlés.

Módosította a fogyasztói kölcsönszerződésekkel összefüggő törvényeket a parlament. Az igazságügyi miniszter indoklása szerint a változtatás megkönnyíti a bankokkal való elszámolást. A jogszabály lehetővé teszi a negatív kamat kikötését a betétszerződések esetében, de kizárólag abban az esetben, ha a betétes nem természetes személy. A képviselők elfogadták az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerrel összefüggő módosítását is és megtartották a megélhetési bevándorlásról szóló vitanapot.

A fővárosban élő hajléktalanok rendkívüli települési támogatásáról szóló rendeletről is dönthet szerdán a Fővárosi Közgyűlés. A javaslatot Orbán Gyöngyi Fidesz-KDNP-s képviselő jegyzi. Az új rendelet alapján a feladat biztonságos ellátásához 70 millió forintos költségvetési forrásra lesz szükség. A törvény csak a rendkívüli települési támogatás nyújtását teszi lehetővé a fővárosi önkormányzat számára.

A hatékony és korszerű polgári perrendtartás létrehozását nevezte a kormány céljának az igazságügyi miniszter. Trócsányi László elmondta: a döntött arról, hogy az elkülönült közigazgatási perrendtartást kialakításával párhuzamosan újra kell gondolni a közigazgatási eljárásra vonatkozó szabályokat is.

Az emberi erőforrások minisztere szerint eljött az ideje a védőnői szolgálat megbecsülésének, és erről kormánydöntés is született. Balog Zoltán emlékeztetett arra: a háziorvosok esetében az év elején már elindult egy komoly támogatás.

Összesen 200 millió forint értékben 816 fiatalnak nyújt anyagi támogatást a diploma megszerzéséhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár azt mondta: a két komponensből álló projekt egyik részét az ösztöndíj-támogatás alkotja, másik része pedig a hallgatók önköltségének finanszírozásában segít.

Az idén is meghirdették az Élelmiszer-lavina közösségeknek szóló pályázatát. Civil szerveztek és önkormányzatok jelentkezhetnek a több millió forint értékű zöldségvetőmagra március 6-ig. A program egyik célkitűzése, hogy a jelenleg kihasználatlan családi kiskertekben segítse újra elindítani az egészséges élelmiszernövények termelését.

Újabb 8 pártot vett nyilvántartásba az április 12-ei tapolcai időközi országgyűlési képviselőválasztásra a Nemzeti Választási Bizottság. Így 18 párt kezdheti meg hétfőn az ajánlások gyűjtését. Az érintett hatvan Veszprém megyei település választópolgárai a múlt hónapban elhunyt Lasztovicza Jenő helyére választanak képviselőt.

Újabb 5 évre Gémesi György gödöllői polgármestert választották a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökévé a szervezet tisztújító küldöttgyűlésén. A küldöttek elfogadták a szövetség alapszabályának módosítását, a pénzügyi beszámolót, majd megválasztották a szövetség elnökségének és felügyelő bizottságának tagjait.

Felfüggesztett szabadságvesztést kért az ügyész Benedek Fülöpre, az agrártárca volt államtitkárára a Szilvásy György egykori titokminiszter részére beszerzett gesztenyefák ügyében. A vádhatóság szerint a vádlottak a facsemeték vásárlását fiktív tanácsadói szerződésekkel fedezték. Az így keletkezett kár pedig több millió forintra tehető.

Vádat emelt a ügyészség a gólyatábori erőszaktevővel szemben. A Fonyódi Járási Ügyészség börtönbüntetés kiszabását kérte. Az ügyészség kezdeményezte azt is, hogy a nemi erőszak ügyében zárt tárgyalást tartsanak, és a bíróság az áldozatot a vádlott jelenléte nélkül hallgassa ki.

Március 6-ra halasztotta a másodfokú döntést a KDB, az NHB, valamint a Porsche Bank devizahiteles pereiben a Fővárosi Ítélőtábla. A bíróság elutasította a felperes pénzintézetek kérelmeit, hogy az Alkotmánybírósághoz vagy az Európai Unió Bíróságához forduljon az ügyekben.

Pénzbeli segítséget nyújt az állam a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak. A kormány 400 millió forintot különített el az érintett magánszemélyek számára. A segítségnyújtás a bíróság által jogerősen megállapított nem vagyoni kár tőkeösszegére és a követelésnek a felszámolási eljárásban nyilvántartásba vételéért fizetett díjra terjed ki.

Szerdán terjeszti elő az energiaunió stratégiai tervezetét az Európai Bizottság. A dokumentumot márciusi brüsszeli találkozójukon vitatják meg a tagállamok csúcsvezetői. Múlt szerdán Orbán Viktor újságíróknak azt mondta: az uniós energiapolitikával kapcsolatban komoly konfliktusokra számít az Európai Tanács márciusi ülésén.

Az egy hete érvényben lévő tűzszünet ellenére nem enyhül a feszültség a harcok sújtotta kelet-ukrajnai térségben. Az oroszbarát szakadárok továbbra is lövik az ukrán katonák állásait. A tűzszünet sorozatos megszegése miatt további lépésekről egyeztet az uniós vezetőkkel az Európai Uniós országok állam-, illetve kormányfői testületének elnöke. Donald Tusk bejelentette: vasárnap Kijevbe utazik

Engedélyezte az első Ebola gyorstesztet az Egészségügyi Világszervezet. A teszt elektromos áram használata nélkül is 15 perc alatt kimutatja a gyakran halálos kimenetelű betegséget. Az adminisztráció további 1-2 hetet vesz igénybe.

A címlapról ajánljuk