INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Szigetvári Viktor: ez nem az ellenzéki összeölelkezés időszaka

Infostart / InfoRádió
Szigetvári Viktor - akit a hét végén az Együtt elnökének választottak - az InfoRádió Aréna című műsorában egyenes, köntörfalazás nélküli beszédet és kemény korrupcióellenes küzdelmet ígért.

"Nekünk a következő hónapjaink a könyörtelen korrupcióellenes küzdelemről fognak szólni. Közben fogunk építkezni tovább, szervezetépítéssel, nyilván zárt ajtók mögött. Ez elengedhetetlen, a lendületvétel erről szól. Az ellenzék nem abban a szakaszban van, amikor mindig össze kell ölelkezni és találni közös megoldásokat. Ha megállítanak az utcán először azt kérdezik tőlem, kik vagyunk, miben hiszünk, majd azt mondják, oldjuk meg ezt" - fogalmazott  az InfoRádió Aréna című műsorában Szigetvári Viktor.

Kifejtette: "Egy széttöredezett ellenzék ebben a politikai térben nem tud választást nyerni, de látva a 2014-es összefogás - idézőjelben és anélkül - kudarcát, nem ebbe az irányba kell menni. Most önállóan, a saját politikánkról kell beszélni, ebben van jó pár százaléknyi társadalmi támogatottság. Azért mondjuk, hogy meghatározói szeretnénk lenni az ellenzékről szóló vitáknak, mert szerintem a Demokratikus Koalíció el van foglalva bizonyos gondjaival és próbál - egyébként sikeresen, más tekintetben meg sikertelenül - politizálni. A Magyar Szocialista Párt próbálja kisajátítani magának a baloldalt, amihez szerintem nincs joga. Az LMP teszi, amit tesz, látszik, hogy más irányban keresi az útját. Az Együttnek meg el kell mondania, hogy előválasztáson lehet versengeni, megmutatkozni, megmérni egymást, egyébként pedig azon kell dolgozni, hogy lehet ezt az országot kivinni abból az irányból, ahova megy, mert a legnagyobb problémája jelenleg az, hogy a kormányzó erők nem a valódi problémákkal foglalkoznak és ámítják az embereket."

"A programalkotás a magyar politikai közbeszédben azt jelenti, hogy nagyon részszakpolitikákról kezdünk beszélni, szerintem kell is, de valami középen hiányzik: a nagy szavak világa és a mit tegyünk az agrárrendtartás és a fogszabályzók állami támogatásának ügyében között. A kettő között hiányzik, hogy a válságba sodródott köztársaság - amely nem az Orbán-kormány miatt került oda -, kialakult egy alkotmányos, gazdasági és társadalmi válsághelyzet, ahol egyre több szorongó, bezárkózó - értelmiségitől a munkásig - ember van, aki úgy éli meg, hogy ő és a gyereke, de főleg az utóbbi a mai várakozásai szerint rosszabbul fog élni, mint remélte. Ez 150 éve nem volt így Magyarországon. Látszik, hogy a Fidesz nem tud ezzel mit kezdeni, én nem hiszek az antikapitalista útban, amely nemzetállami szinten akar egy antikapitalista világot teremteni, amit az LMP vagy a Párbeszéd Magyarországért párt ígér. Én hiszek abban, hogy verseny kell és együttműködés, kell polgárosodás. A legnagyobb nehézség az, és ezt nevezzük a mi programalkotási feladatunknak, hogyan lehet egyenesen beszélni egy bezárkózó, szorongó és a valóság problémáitól megrettenő, a saját várakozásairól lemondani kényszerű magyar társadalommal beszélni. Hogy lehet modernizációról beszélni hitelesen, úgy, hogy nem azt ígérjük: majd harminc év múlva lesz jó. A rendszerváltás legnagyobb bűne az, hogy ígérték, hogy Ausztria lesz, aztán sosem lett és néhányan mindig meggazdagodtak nagyon. Ellopták vagy csak sikeresek voltak, de azok, akik sikeresek voltak, sem fizettek mindig elég adót. Ebben ma Magyarországon a Fidesz meg a Jobbik addig tud szavazatot szerezni, manipulációval, hergeléssel, hazugsággal, addig lehet leegyszerűsítő baloldali klisékkel, akár meggyőződéses klisékkel politikát csinálni, amíg nem beszéljük a választókkal azt, hogy ebből csak tragédia és szétesés lesz. Ebben az Együtt nem fog köntörfalazni."

Hanganyag: Kocsonya Zoltán


A címlapról ajánljuk