INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Szennyvíz a Duna alatt

InfoRádió / MTI
Február elején befejeződött a Budafok-Tétény szennyvizét a csepeli Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepre továbbító csatornavezeték Duna alatti átvezetése - közölte a Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala hétfőn az MTI-vel.

A múlt év őszén indított fejlesztés a több mint 34 milliárd forint összköltségvetésű - európai uniós támogatással épülő - Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) Projekt részeként valósult meg - áll a közleményben.

A kivitelezés során a metróépítéseknél is használt korszerű műszaki megoldást alkalmaztak: egy közel 1,8 méter átmérőjű fúrópajzzsal "alagutat" fúrtak a talajba 21 méteres mélységben, mintegy 6 méterrel a Duna medre alatt.

A pajzs mögött egy speciális sajtoló berendezéssel folyamatosan vezették a járatba a több mint másfél méter átmérőjű vasbeton csőszelvényeket. Ez a védőcső ad helyet a két darab, egyenként közel 60 centiméter átmérőjű nyomóvezetéknek, amely a szennyvizet továbbítja Budafokról a Csepeli tisztítóba. Eddig ez a szennyvíz tisztítatlanul jutott a Dunába.

A BKISZ keretében ez év végéig 240 kilométernyi szennyvízcsatorna épül meg Budapest eddig ellátatlan területein. Ennek eredményeként a csatornázottság 96-ról 99 százalékosra bővül a fővárosban.

A címlapról ajánljuk