INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Mégsem állt le az Ikarus-gyár - 25 éve történt

Infostart / InfoRádió
1990. február 16. péntek: Végvári József őrnagy, az Állambiztonsági Szolgálat belső elhárításának tisztje a Parlament vizsgálóbizottságának átadta az összes olyan, általa kijuttatott dokumentumot, amelyeket nem hoztak nyilvánosságra az úgynevezett Dunagate-ügyben. Vlagyimir Mihajlov, a Szojuzgazexport vezérigazgatója és Tóth József, a Mineralimpex vezérigazgatója Budapesten aláírta a 6290 millió köbméter szovjet földgáz szállítására vonatkozó 1990. évi szerződést.

Végvári József őrnagy, az Állambiztonsági Szolgálat belső elhárításának tisztje a Parlament vizsgálóbizottságának átadta az összes olyan, általa kijuttatott dokumentumot, amelyeket nem hoztak nyilvánosságra az úgynevezett Dunagate-ügyben. A pártok titkosszolgálati megfigyelésével kapcsolatban Dornbach Alajos ügyvéd elmondta: a most átadott, lepecsételt anyagok mások számára nem voltak hozzáférhetők. Megerősítette, hogy Végvári őrnagy segítségével kizárólag olyan dokumentumokat hoztak nyilvánosságra, amelyek az Állambiztonsági Szolgálat belső elhárítási osztályának törvénysértő gyakorlatára derítettek fényt, illetőleg konkrét személyek érdekeit nem sértik. 

Vlagyimir Mihajlov, a Szojuzgazexport vezérigazgatója és Tóth József, a Mineralimpex vezérigazgatója Budapesten aláírta a 6290 millió köbméter szovjet földgáz szállítására vonatkozó 1990. évi szerződést. A megállapodás, amely a múlt évhez képest 355 millió köbméterrel nagyobb földgázmennyiségre szól, magában foglalja az orenburgi, valamint a jamburgi egyezményekben ez évre előirányzott 2800, illetve 1000 millió köbmétert is. A szerződő felek nyugtázták, hogy a földgázszállítások zavartalanul folynak az egyeztetett ütemezésnek megfelelően. 

Az előzetes információkkal ellentétben egyelőre mégsem állt le teljesen az Ikarus termelése. A székesfehérvári és a budapesti üzemben még csak néhány százan nem dolgoztak, jövő hétfőtől viszont már 1500-an nem mennek munkába. Korábban a gyár vezetése azzal indokolta a leállást, hogy a minisztérium nem engedélyezi a továbbiakban a szocialista országokba irányuló exportot, ami miatt késik a beszállítók kifizetése.

Budapesti tudományegyetem létrehozásának előkészítéséről is tárgyalt a kormány. Glatz Ferenc művelődési miniszter elmondta, a terv értelmében a Budapesti Műszaki Egyetem, a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem részvételével egyfajta konföderáció jönne létre, amely később elvezethetne egy egységes egyetemi komplexum kialakításához. Ez a tervek szerint legalább három évet venne igénybe, de az érintett vezetők máris hozzáfogtak a közösen használható létesítmények kialakításához és a központosított adminisztráció megszervezéséhez.

További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.


A címlapról ajánljuk