eur:
393.52
usd:
368.04
bux:
66552.25
2024. április 25. csütörtök Márk

Két volt társelnök kilép az Együttből

Távozik az Együttből Kónya Péter és Székely Sándor, akik korábban a párt társelnökei voltak - értesült az Index. A Magyar Szolidaritás Mozgalom vezetői azt is javasolják, hogy a Szolidaritás ne hosszabbítsa meg a stratégiai együttműködést az Együttel. A két politikus kilépése ugyanakkor nem jelent automatikus szakítást a két szervezet között.

Kónya Péter és Székely Sándor a mai nappal tájékoztatja a pártból való kilépéséről az Együtt elnökségét - közölte a két politikus az Indexhez is eljutott közleményében.

Kónya Péter parlamenti képviselő, jelenleg a Szolidaritás társadalmi elnöke, míg Székely Sándor fővárosi képviselő a szervezet ügyvezető elnöke. A két politikus a kilépés után függetlenként folytatja, nem adják vissza az Együtt listáján szerzett mandátumaikat.

A két politikus a kilépését hivatalosan nem indokolta, a közleményükben csak ezt írták az Együttel való kapcsolatról: "értünk el együtt sikereket, persze az együttműködés nem volt mindig felhőtlen".

Az Index együttes politikusoktól úgy tudja, hogy hónapok óta fagyos a viszony Kónya, Székely, illetve Szigetvári Viktor között, főleg mióta Kónya belengette, hogy önálló pártot faragna a Szolidaritásból.

Kónya, aki korábban az Együtt társelnöke volt, már a tavaly nyári tisztújításon sem kapott pozíciót. Székely Sándor lett az Együtt társelnöke. Vele is hamar megromlott azonban a többiek kapcsolata (elsősorban a különutassága miatt), így decemberben lemondott társelnöki posztról.

A két kilépő politikus most azt javasolja, hogy a Szolidaritás a következő közgyűlésén ne hosszabbítsa meg a politikai stratégiai együttműködést az Együttel, a szervezet külön úton járva folytassa a működését. Ez nem jelenti azonban azt, hogy a Szolidaritás automatikusan szakít az Együttel.

Egyrészt Kónya és Székely önállósodó irányvonala a szervezeten belül sem egységesen támogatott, másrészt a szombati tisztújításon éppen egy Szolidaritás-vezetőt választottak meg az Együtt országos politikai tanácsának élére (Sértő-Radics Istvánt). Vagyis most inkább az tűnik valószínűbbnek, hogy Kónya és Székely után azért nem fognak tömegesen kilépni a szolidaritásosok az Együttből.

Az Együttnek a kilépések miatt a parlamentben két képviselője maradt (Szelényi Zsuzsa és a szolidaritásos Szabó Szabolcs), a fővárosi közgyűlésben pedig nem maradt képviselőjük.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×