INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

AZ MSZP a vasárnapi zárva tartás ellen kampányol

InfoRádió / MTI
Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint az üzletek vasárnapi zárva tartása a választás szabadságába történő súlyos beavatkozás. Tóbiás József vasárnap Budapesten kijelentette: lehetővé kell tenni a népszavazási törvény módosításával, hogy az emberek elmondhassák véleményüket erről a kérdésről.

    Egy óbudai CBA előtt tartott sajtótájékoztatón az ellenzéki pártelnök emlékeztetett: a nap folyamán országszerte 164 helyszínen kérdezi az MSZP a társadalom véleményét a legtöbb üzlet március 15-től életbe lépő vasárnapi zárva tartásáról.
    
Miközben a kormány kommunikációja másról sem szól, mint hogy az állampolgárok szabadságát tiszteletben tartó kormány kíván lenni, az elmúlt öt évben folyamatosan a szabadság korlátozását lehetett megélni - közölte az ellenzéki politikus, azt hangoztatva: vissza kell szerezni a választás szabadságát az állampolgároknak.
    
Tóbiás József elmondta, közvélemény-kutatásuk eredményével hétfőn, a parlament tavaszi ülésszakának első ülésén szembesítik Orbán Viktor miniszterelnököt. Nem elég belső politikai alkukkal az emberek szabadságát korlátozó törvényt hozni, hanem meg kell kérdezni a választókat, és lehetővé kell tenni a népszavazási törvény módosításával, hogy elmondhassák véleményüket - vélekedett. Úgy fogalmazott, nem szóban, hanem tettekben kell a szabadságról beszélni.

Felhívta a figyelmet arra, hogy azokban az európai országokban, ahol ezt a törvényt korábban bevezették, később vissza is vonták, mert sem gazdaságilag, sem társadalmilag nem bizonyult hasznosnak. Tóbiás József szerint a kormány nem zárhatja ki az alternatív véleményeket, a civil világot, "a polgárság nyugatos, szabad gondolkodását".
    
Kiss László, Óbuda szocialista országgyűlési képviselője azt mondta, az előzetes vélemények alapján a megkérdezettek között döntő többségben vannak azok a III. kerületiek, akik azt szeretnék, március 15-e után is legyen szabad mindenkinek eldönteni azt: vasárnap boltba megy vagy otthon marad.
    
Hozzátette: a kerületiek többségének véleménye, miszerint vasárnap legyenek nyitva a boltok, számára kötelező a tekintetben, hogyan szavazzon és döntsön ebben a kérdésben. Mint mondta, azt is szeretné, ha az embereknek több lehetősége lenne beleszólni az őket érintő ügyekbe, és lehessen erről a kérdésről is népszavazás.

Később a Fidesz közleményt írt az ügyről: "A vasárnap pihenőnap lesz márciustól a kiskereskedelemben dolgozóknak is. Ahogy az Ausztriában, Németországban is megtörtént már. A külföldi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a vásárlás nem szűnik meg, csak átalakul. A kisméretű családi boltokban, vásárokon, piacokon, turisztikailag forgalmas helyszíneken továbbra is lehet vásárolni. A kormány ezzel is segíti a hazai kis- és középvállalkozások versenyképességének növelését. A változás gazdasági hatása tehát összességében pozitív, segíti a kiskereskedelmi fogyasztás további bővülését, fellendítheti a belföldi turizmust, szabadidőipart, vendéglátást. Emellett a kereskedelemben dolgozók többet pihenhetnek és többet is kereshetnek. Az Országgyűlés most kezdődő tavaszi ülésszakán tárgyalhatja ugyanis a fideszes képviselők azon javaslatát, miszerint áprilistól az eddigi 50% helyett 100% százalék vasárnapi pótlék járna a kiskereskedelemben dolgozóknak, és a munkavállaló legfeljebb havi két vasárnapi munkára lenne kötelezhető. A vasárnapi pihenőnap bevezetésének tehát számos pozitív hatása lesz. A megváltozó vásárlási szokásokhoz a kereskedelmi üzletek rugalmasan tudnak alkalmazkodni a nyitva tartásuk módosításával, ahogy azt már többen meg is tették."

A címlapról ajánljuk