eur:
392.87
usd:
366.34
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Orbán: a törékeny béke is jobb, mint a háború

Még a törékeny béke is jobb, mint a háború - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban az ukrán válság ügyében az előző nap született minszki megállapodásról.

Mint fogalmazott, remény van a kelet-ukrajnai tűzszünetre, ám a helyzet továbbra is törékeny, "egy igazi háborúval állunk szemben".

Hangsúlyozta, ő a béke pártján áll, és ez az összes magyar érdeke is.

A csütörtöki brüsszeli európai uniós csúcstalálkozó résztvevői egységesen örültek a minszki megállapodásnak, de a vezetők történelmi tapasztalatoktól függően eltérően látják a helyzetet - fejtette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ő személyesen is megköszönte Angela Merkel német kancellárnak és Francois Hollande francia államfőnek a tűzszünet és a béke érdekében tett erőfeszítéseiket.

A miniszterelnök kérdésre azt is mondta, hogy "ma nem a szankciókon van a hangsúly, hanem a tűzszüneten".

Pénteki kijevi látogatásáról szólva a kormányfő kijelentette: Magyarországnak ésszerű érdekei fűződnek ahhoz, hogy jó kapcsolatban álljon az ukránokkal.

Álláspontját úgy összegezte: "Ukrajnában háború van (...), a létéért, a fennmaradásáért, a területeiért harcol". Ezt tudomásul véve kell szerinte foglalkozni a kárpátaljai magyarok helyzetével, akik mellett mindig ki fog állni a magyar kormány.

Az orosz-magyar kapcsolatról úgy fogalmazott: Magyarországnak ésszerű és rendezett kapcsolatokra van szüksége Oroszországgal is. Ez nem könnyű, mert az együttműködés Oroszországgal sok magyarnak érzelmi kérdés - folytatta -, de szerinte ezen úrrá kell lenni, Magyarország nyilvánvaló biztonsági, gazdasági, energiaellátási érdekeit kell szem előtt tartani.

Vlagyimir Putyin jövő heti budapesti látogatásáról Orbán Viktor elmondta, ő hívta meg az orosz elnököt, örül neki, hogy jön, és a jövőben is szívesen látják majd. Putyint úgy jellemezte mint aki "vitatott, de elismert szereplője az európai politikának".

A lejáró hosszú távú gázszerződéssel kapcsolatban a miniszterelnök arról beszélt: egy új szerződés megkötését nehezíti az a körülmény, hogy a gáz ára az olajár változása miatt nem alakult kiszámíthatóan az elmúlt időszakban, ma senki nem tudja megmondani, a következő két-három évben mi lesz az ésszerű ár. "Ezért hosszú távú elköteleződést sem kellene vállalnunk, a régi szerződés meg lejárt, és holnap reggel is fűteni kell a háztartásokban" - szavai szerint ezt a "nehéz dolgot" kell megoldani, ami nem lehetetlen, de részleteket csak a Putyin-tárgyalás után árul el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×