eur:
389.68
usd:
361.89
bux:
68428.13
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Naponta 700 forintba kerülhet majd a belvárosba autózni - lapszemle

A Magyar Nemzet arról ír, hogy egyre többen veszik igénybe a hajléktalanszállókat és a nappali melegedőket. A Népszabadság cikke szerint szigorúan ellenőrzik a Nyugat-Európába induló buszjáratokat a hatóságok a koszovói menekültek miatt.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy nőtt a hajléktalanszállók és a nappali melegedők igénybevétele országszerte. Bár a hajléktalanok többsége Budapesten él, néhány vidéki megyében nehézséget jelent a hajléktalanok elhelyezése. Ugyanis több városban is 130 százalékos az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága. Állandó éjjeli menedékhely minden megyében található, elsősorban a nagyvárosokban. A kisvárosokban, falvakban viszont egyáltalán nincs ellátás.

A Népszabadság cikke szerint szigorúan ellenőrzik a Nyugat-Európába induló buszjáratokat a hatóságok a koszovói menekültek miatt. Miután a hatóságok razziát tartottak több vasúti pályaudvaron is a menekültek más útvonalakat keresnek. Sokan taxival próbálnak eljutni a határhoz de vannak olyanok is, akik a Népliget autóbusz pályaudvaron próbálnak feljutni egy-egy Nyugat-Európába tartó járatra. A Volánbusz Zrt. illetékese a lapnak azt mondta, ellenőrzik az utasok okmányait, és ha azok hiányosak akkor megtagadják az utazást.

Az űrben folytatódik tovább az orosz-ukrán konfliktus - olvasható az Index cikkében. Az ukrán cég ugyanis egy ideig nem szállít alkatrészeket az orosz Rokot nevű hordozórakétához. Ezért Oroszországnak fel kell hagynia a hordozórakéta űrbe juttatásával ugyanis a gyártó egy olyan alkatrész szállítását függesztette fel, amely a vezérlőrendszerhez nélkülözhetetlen. Az orosz űrkutatási hivatal bejelentette, hogy a Rokot rakétát március 3-án lövik fel az űrbe utoljára, utána kivonják a forgalomból.

A Népszabadság arról ír, hogy naponta 700 forintba kerülhet jövő januártól gépkocsival a belvárosba hajtani. A lap szerint a dugódíjra vonatokozó javaslatok nem tartalmaznak új információt az előző ciklusban kidolgozott tervhez képest. A zónahatárok Budán és Pesten is már eldőltek. A kapus beléptetőrendszer kiépítése azonban 1,5 évet venne igénybe, a P+R parkolók kialakítása még többet. A költségek pedig tetemesek.

A Magyar Nemzet szerint matekból még mindig gyengék a diákok. Bár javítottak tavalyhoz képest, a nyolcadikos tanulók közepesen teljesítettek a középiskolai felvételin, magyarból pedig romlottak az eredmények. A maximálisan elérhető 50 pontból csupán 29.3 pontok szereztek a tanulok a magyar írásbelin, matekból pedig 22.6 pontot értek el. A hat évfolyamos gimnáziumba készülők viszont magyarból javítottak, matematikából rontottak.

Az Index cikkében az olvasható, hogy Magyarországon 2,6 százalékos fizetésemelés és inflációval korrigálva 2,3 százalékos reálbér-növekedés várható, így az európai élbolyba kerülhetünk. Európában átlagosan 3,1 százalékkal nőnek majd a bérek. A számok javulhatnak, ha alacsony marad az üzemanyag ára.
A legjobban azonban bolgár dolgozók járhatnak, akiknek 4,6 százalékkal emelkedik a reálbére.

A napi.hu arról ír, hogy nőtt a központi költségvetés adóssága 850 milliárd forinttal januárban, de február elején csökkent 308 milliárd forinttal. A lap szerint a januári megugrás mögött megtakarítás és a múlt év végén elmaradt kibocsájtások pótlása állhatott.

A Portfolio szerint Nyugat-Európa után hamarosan a mi régiónk nem teljesítő hiteleinek (NPL) a piaca is fellendülhet, hiszen közel kerültek egymáshoz a bankok által meghatározott kínálati és a vevők által meghatározott keresleti árak. A régióban több mint 60 milliárd eurónyi nem teljesítő hitel keresi diszkont áron a gazdáját.

A Pénzcentrum cikkéből kiderül, ha le van értékelve egy termék, a vásárló akkor is megveszi, ha egészségtelen. Sokakat befolyásolnak az akciók, a magyarok 94 százaléka megtervezi, mit és hol vásárol. A terveket pedig nagyban befolyásolja, hol mi olcsóbb éppen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Csúnya bukó lehet a vége, ha erre nem figyelsz az adóbevallásnál

Csúnya bukó lehet a vége, ha erre nem figyelsz az adóbevallásnál

Bár az szja-bevalláshoz tartozó nyilatkozat kevesebb mint egy perc alatt kitölthető, ezt elmulasztva mégis évente több milliárd forint adóvisszatérítésről mondanak le a nyugdíj-, illetve egészségpénztári tagsággal rendelkező magánszemélyek. A jó hír az, hogy egyre többen figyelnek oda és egyre kevesebb pénzt hagynak így veszendőbe menni, viszont az átlagos pénztártag továbbra is nagyon messze van attól, hogy teljes egészében ki tudja használni az szja-visszatérítési plafont - közölte az ÖPOSZ.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×