eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Milyen juttatások járnak örökbefogadásnál?

Örökbefogadásnál is megilletik a szülőket a gyermekek után járó illetmények és kedvezmények. Sőt, ha három-négy éves korú gyermeket fogadnak örökbe, utána is még hat hónapig igényelhetik a gyest - mondta el az InfoRádiónak Feketéné Böröcz Virág, a Fővárosi Gyermekvédelmi Szakszolgálat örökbefogadási csoport vezetője. A témát folytatjuk majd Novák Katalinnal, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárával, aki péntek este hat órától lesz az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.

Az örökbefogadó szülőt minden olyan ellátás megilleti, mint a vér szerinti gyermeket nevelő családokat - hangsúlyozta az InfoRádiónak Feketéné Böröcz Virág, a Fővárosi Gyermekvédelmi Szakszolgálat örökbefogadási csoport vezetője.

Rámutatott, hogy a családtámogatási rendszerben kétféle ellátási forma létezik: az alanyi jogon járó családtámogatási ellátások, illetve a biztosítási jogviszonyhoz kötött pénzbeli ellátások.

Az alanyi jogon járó családtámogatási ellátásoknál az anyasági támogatás, a családi pótlék és a gyermekgondozási segély az, amit az örökbefogadó szülők igényelni tudnak - ismertette szakember.

"Az anyasági támogatásra akkor jogosult az örökbefogadó szülő, ha a szülést követő hat hónapon belül az örökbefogadást jogerősen engedélyezték. Ehhez kell tehát az örökbefogadást engedélyező jogerős határozat, és az igénylésnek a szülést követő hat hónapon belül kell megtörténnie" - mondta el Feketéné Böröcz Virág.

A családi pótlékra a gondozásba történő kihelyezés kezdetétől jogosult az örökbefogadó szülő, ezt az igénylést a gondozásba történő kihelyezésről szóló határozattal tudja elindítani. A juttatást akkor fogják folyósítani, amikor már jogerősen engedélyezték az örökbefogadást, de visszamenőleg két hónapra érvényesíteni lehet a pótlékot.

A gyermekgondozási segély alapesetben a gyermek három éves koráig jár.

"Van ugyanakkor egy örökbefogadói gyes is, amit a szakma harcolt ki és hat hónapig jár. Fontos, hogy emellett heti 30 órát meg nem haladó időtartamban kereső tevékenységet is folytathat az örökbefogadó szülő" - hívta fel a figyelmet a csoportvezető.

"Tehát ha valaki 3-4 éves korú kisgyermeket fogad örökbe, otthon tud maradni vele hat hónapig, ha szeretne" - hangsúlyozta.

Fontos tudnivaló azt is, hogy mindig minden családban egy gyes jár, akkor is, ha több gyermeket nevelnek. Ha például egy tartósan beteg gyermek is él a családban, akkor nyilván az ő gondozásához igényelhető, 10 éves korig járó gyest fogja a szülő igénybe venni.

"Mindemellett amikor örökbefogadásnál a gyermek a családba kerül, van egy kötelező gondozási idő is, ami minimum 30 napot jelent. Ezután engedélyezi a gyámhivatal jogerősen az örökbefogadást" - tette hozzá Feketéné Böröcz Virág.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×