INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Függőben maradt a játszma a görögökkel

Infostart / InfoRádió
A több órán át tartó tárgyalások dacára még alapvető procedurális kérdésekben sem sikerült közös platformra helyezkednie Görögországnak az Eurócsoport többi tagjával, így jobb híján a pénzügyminiszterek következő, hétfői ülésén próbálnak majd elmozdulni a holtpontról.

Legalább hét órán át gyúrta egymást Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter és a 19-tagú Eurócsoport, mégsem sikerült értékelhető elmozdulást elérni a tárgyalásokon, amelyek tétje a hitelezők és a hitelezett számára is elfogadható megoldás megtalálása és Görögország finanszírozhatóságának a biztosítása volt.

"Rendkívül intenzív és konstruktív tárgyalásokat folytattunk, és el is értünk némi előrehaladást, de ez nem volt elég ahhoz, hogy közös konklúzióra jussunk" - jelentette be Jeroen Dijsselbloem, az Eurócsoport elnöke a hosszúra nyúlt tanácskozást követően. Hozzátette, hogy hétfőn, az Eurócsoport soron következő rendes ülésén folytatják a vitát.

Dijsselbloem kérdésekre válaszolva elárulta, hogy a görög pénzügyminiszterrel tartott megbeszélésen nem mentek bele javaslatok vagy programok érdemi megvitatásába, de még a követendő lépések sorrendiségéről sem tudtak zöldágra vergődni. "Nem tárgyaltunk programról, csak a következő lépésekről próbáltunk megállapodni" - közölte a holland pénzügyminiszter.

Az Eurócsoport elnöke közölte, hogy a számos téma között a február 28-án lejáró jelenlegi görög program is szóba került. "A program kiterjesztésének a lehetőségéről is eszmét cseréltünk. Egyesek számára a mentőcsomag kiterjesztése volt az előnyben részesített opció, de egy kicsit több idő kell hozzá" - mondta.

Dijsselbloem megismételte, hogy a mostani alkalommal legalább egy menetrendet rögzíteni szeretett volna, de ez sajnos nem sikerült - írja a BruxInfo.

Janisz Varufakisz a görög sajtónak nyilatkozva kevésbé tűnt csalódottnak. Hangsúlyozta, szó sem volt arról, hogy már az első találkozón bármilyen konkrét kérdésben is megegyeznének. "Ismertettük a véleményünket és reméljük, hogy egy olyan megállapodást kötünk, ami Görögország és a partnereink számára is optimális lesz" - jelentette ki a görög pénzügyminiszter.

Közben sajtókörökben olyan értesülések keltek lábra, melyek szerint a közös nyilatkozat szövege már készen állt, és Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter úgy távozott a találkozóról, hogy azt hitte, hogy ez a kérdés el is van boronálva. Meg nem erősített hírek szerint azonban Varufakisz telefonbeszélgetése miniszterelnökével, Alekszisz Ciprásszal akasztotta meg a közös nyilatkozatot, amiből végül nem lett semmi.

A címlapról ajánljuk