eur:
392.17
usd:
366.53
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Egyre divatosabb a családbarát munkahely

Családbarát munkahely pályázatot írt ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma - jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin a házasság hete programsorozat egyik központi rendezvényén úgy fogalmazott: a kormányzat ezzel a családbarát szemlélet erősítését szeretné elősegíteni. A politikus az InfoRádióban hozzátette: a pályázat idei keretösszegét a tavalyi több mint a duplájára, 50 millió forintra emelték.

"Most ötödik alkalommal, megújult formában írtuk ki a Családbarát munkahely pályázatot. A lebonyolításában a tervezett gyerekek megszületését támogató Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány van a segítségünkre. Õk segítenek például abban, hogyan kell jó pályázatot összeállítani, mik azok a szempontok, amikre érdemes odafigyelni, ha családbarát munkahelyet szeretnének megvalósítani, ismertetik a korábbi évek jó gyakorlatait. A beérkezett pályázatot értékelésében is részt vesznek és a cím odaítélése után monitorozzák a nyerteseket: nézik azt, hogy valóban úgy valósultak-e meg a projektek, ahogy a pályázatokban szerepeltek, és valóban segítik ezek az ott dolgozókat" - mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Novák Katalin hozzátette: "ebben az évben több mint duplájára nőtt a pályázati keretösszeg, eddig 23 millió forintot tudtunk erre a célra fordítani, idén ezt több mint kétszeresére, 50 millió forintra emeltük. Nőtt a legnagyobb pályázható összeg is, eddig ez 1,5 millió forint volt, most 3 millió a plafon."

"Egyre nagyobb az érdeklődés a pályázat iránt. Négy - kis-, közepes és nagyvállalkozás, illetve közintézmény (önkormányzat, minisztérium, háttérintézmény) - kategóriában hirdetjük meg. Úgy látom, szerencsére, egyre divatosabb dolog családbarát módon működtetni egy munkahelyet" - vélte az államtitkár.

"A családbarát munkahely címre vágyó cég a pályázatában megfogalmazhat különböző célokat: például családi napközi üzemeltetése, munkahelyi óvoda, bölcsőde létrehozása, nyári táborozási lehetőség biztosítása, vagy akár idős, beteg szülők gondoskodását támogató munkaidő, atipikus foglalkoztatási formák segítése - részmunkaidő, távmunka -. Meghatározhatja a rendelkezésre álló egy évben ezekhez a projektekhez szükséges összeget. Ez egy olyan pályázat, ahol nem kell önrész, akár 100 százalékos finanszírozást is tudunk adni. A cél és elvárás is, hogy a projektet hosszú távon is működjenek" - hangsúlyozta az államtitkár

Novák Katalin kiemelte a kormány családpolitikai intézkedései közül azt a járulékkedvezmény-lehetőséget ami arra ösztönözheti a munkaadókat, hogy vonzóbb legyen számukra a kisgyermekes anyák foglalkoztatása.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×