eur:
394.83
usd:
372.1
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A kormány elfogadta az egészségügyi ágazati stratégiát

A kormány elfogadta az "Egészséges Magyarország 2014-2020" egészségügyi ágazati stratégiát - olvasható a Magyar Közlöny kedden megjelent számában.

Ezzel összefüggésben a kormány arra kéri az emberi erőforrások miniszterét és a megvalósításban érintett többi minisztert, hogy a stratégiában meghatározott célok elérését szolgáló eszközöket építsék be szakpolitikai tevékenységeikbe és tegyék meg az e célok eléréséhez szükséges intézkedéseket.

A tavaly év végén közzétett anyag szerint a kormány elkötelezett az ország egészségügyi helyzetének további javítása mellett, egyik legfontosabb célkitűzése, hogy folyamatosan javuljon a lakosság egészségi állapota. A megelőzés mellett fontos kormányzati cél a betegek gyógyulási esélyeinek javítása. Ezért vette a kabinet állami fenntartásba az eladósodott egészségügyi intézmények többségét, ami a dokumentum szerint garanciát jelent a hatékonyabb, hosszú távon is biztonságos működésre.

A dokumentumban megfogalmazták a következő időszak általános ágazati célkitűzéseit, ezek közé tartozik egyebek mellett, hogy 2020-ra két évvel növekedjen a születéskor várható, egészségben eltöltött életévek száma, 2022-re pedig elérje az EU-átlagot. A születéskor várható élettartam nők esetében 78,3 évről 80 évre és férfiak esetében 70,3 évről 72 évre emelkedjen, valamint 10 százalékkal csökkenjen a halálozási arány. Az anyag szerint további fontos cél, hogy erősödjön és érvényesülni tudjon az egyéni felelősségvállalás az egészségmegőrzésben, valamint csökkenjen az ország egyes területei között a lakosság egészségi állapotában tapasztalható különbség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×