eur:
392.73
usd:
365.69
bux:
66579.3
2024. április 26. péntek Ervin

Pálffy Ilona: sok fővárosi szavazókörben hosszú sorok állnak

Sok fővárosi szavazókörben hosszú sorokról kapott jelzést a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap délután - közölte Pálffy Ilona elnök.

Az irodavezető tájékoztatása szerint az átjelentkezők magas száma miatt alakultak ki sorok, illetve növekedett meg a várakozási idő.

Pálffy Ilona az MTI-nek elmondta, hosszabb sorokról tudnak a VI. és VII. és XVIII. kerületben, valamint a XI. kerületi Bocskai úton, a XXII. kerületi Lajta utcában és a X. kerületi 35-ös szavazókörben. Hozzátette: van ahonnan fél óránál rövidebb és van ahonnan másfél órás sorban állásról számoltak be.

Elmondta, a törvény lehetővé teszi, hogy a szavazatszámláló bizottságokat és a névjegyzékeket (abc sorrend alapján) több részre bontsák, és több helyen éltek is ezzel, így például a XIII. kerületben ötfelé osztották mind a testületet, mind pedig a bizottságot.

Közölte, megkereste a Fővárosi Választási Iroda vezetőjét és kérte, hogy ahol szükséges, bontsák tovább a névjegyzékeket, hogy este 7 óráig mindenhol be tudják fejezni a szavazást. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ebéd, valamint este 7 óra előtt szoktak hosszabb sorok kialakulni a szavazóhelyiségek előtt.

Tájékoztatása szerint a legtöbb választópolgár a XI. kerületbe jelentkezett át, így az átjelentkezéssel szavazók számára kijelölt szavazókörben - minden választókerületben egyet jelöltek ki erre - összesen 5700-an szerepelnek a névjegyzékben.

Kitért egy konkrét esetre is, ahol a bírósági határozat alapján kellett valakit felvenni a névjegyzékbe. Elmondta, mivel a névjegyzéket már korábban kinyomtatták, ezért úgy döntöttek, hogy a névjegyzékhez csatolják a bírósági végzést, hogy a választópolgár számára biztosítani tudják a szavazást.

Az NVB egy nemrég kiadott iránymutatása szerint az este 7 órakor sorban álló választópolgárok még szavazhatnak, a később érkezők azonban nem állhatnak be a sorba. Ezt a gyakorlatban úgy oldják meg a választási szervek munkatársai, hogy egy munkatársuk este 7 órakor beáll a sor végére, lezárva ezzel a további sorbaállási lehetőséget.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×