eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megkezdték a Déli Áramlat tenger alatti szakaszának építésével kapcsolatos pályázati eljárást

A South Stream Transport megkezdte a Déli Áramlat földgázvezeték tenger alatti szakaszának építésével és a csövek legyártásával kapcsolatos pályázati eljárást - jelentette be hétfőn a cég képviselője.

Andrej Fik műszaki igazgató elmondta, hogy több mint 100 féle csövet próbáltak ki, így elindíthatják a pályázati kiírást azok gyártására, valamint a Fekete-tenger alatt húzódó 925 kilométer hosszú vezetékszakasz lefektetésére.

A munkálatokat a menetrendnek megfelelően a jövő év második negyedében kezdik meg - erősítette meg a South Stream Transport igazgatója. Elmondta, hogy az utóbbi hónapokban a cég befejezte azokat a műszaki teendőket, amelyek az építés biztonsága és minősége szempontjából kulcsfontosságúak.

Az amszterdami székhelyű South Stream Transport igazgatótanácsa, amely az orosz Gazprom, az olasz ENI, a német Wintershall Holding (a BASF SE leányvállalata) és a francia EDF energia- és gázcégek képviselőiből áll, 2011 novemberében döntött a tenger alatti szakasz megépítéséről.

A gázvezeték Oroszországból Ukrajna elkerülésével a Fekete-tenger alatt, majd Bulgárián, Szerbián, Magyarországon és Szlovénián át Olaszországba vezet. Szerbiából Horvátországba és Bosznia-Hercegovinába is terveznek egy-egy leágazást. Megépítésében a Gazprom 50, az ENI 20, az EDF és a Wintershall 15-15 százalékos részesedéssel vesz részt.

Alekszej Miller, a Gazprom elnöke június végén Moszkvában kijelentette, hogy az orosz gázt a tervek szerint 2015 végétől Európába, így Magyarországra is továbbító Déli Áramlat gázvezeték finanszírozása teljes mértékben biztonságos, és kockázatmentes. Azt is közölte, hogy a 2018-ra évi 63 milliárd köbméter gáz szállítására alkalmas gázvezetékrendszer megvalósításával szigorúan a tervek szerint haladnak.

A Hercegszántó és Tornyiszentmiklós közötti szakaszon Magyarország évente mintegy 30 milliárd köbméter földgázt kapna 2016 januárjától. A beruházás költsége a tervek szerint 600 millió euró, ennek 70 százalékát fedeznék hitelből.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×