eur:
388.96
usd:
363.6
bux:
68179.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Rongyrázás és fűre állás tilos!

Miskolcon több mint hatvan önkormányzati szigorítás lépett életbe, amelyek azt célozzák, hogy "egyes lakóközösségek, lakótelepek ne úgy nézzenek ki, mint egy disznóól". Az InfoRádió kérdésére az önkormányzat szóvivője elmondta: sok kérés érkezett a lakosság részéről. A kifogásolt cselekmények sorában van a koszos szőnyegek, illetve rongyok 10. emeletről való kirázása.

Az Index szerint néhány önkormányzat abszurd módon próbálja szabályozni polgárainak viselkedését. A portál olyan helyi rendeleteket gyűjtött össze, amelyek megtiltják például, hogy felnőttek használják a játszótéri hintákat, közterületen labdázzanak, kirázzák a porrongyot az ablakon, ok nélkül berregtessék a motorjukat, vagy 15 centiméternél magasabbra növesszék a füvet az udvarukban.

A portál összeállításából kiderül, hogy Miskolcon több mint hatvan ilyen szigorítás lépett életbe, de az nem, hogy miért volt szükség ezekre. Az InfoRádió megkérdezte az önkormányzat szóvivőjétől, Dobos Tímeától, aki elmondta: sok kérés érkezett a lakosság részéről, az önkormányzat tegyen valamit, hogy egyes lakóközösségek, lakótelepek ne úgy nézzenek ki, mint egy disznóól.

A kifogásolt cselekmények sorában megemlítette a koszos szőnyegek, illetve rongyok 10. emeletről való kirázását, továbbá az ételmaradékok ablakon történő kidobását. Ezért született az ezek tiltását célzó rendelet.

Az Avasi lakótelepen vannak olyan házak, amelyek esetében az ilyen gondokat kizárólag helyi rendelettel és büntetés kilátásba helyezésével - tette hozzá a szóvivő.

Dobos Tímea azt is megemlítette, hogy autóval fűre állni korábban is tilos volt Miskolcon, a közterület-felügyelők, illetve a rendőrség eddig is megbüntette azokat, akik így cselekedtek. A porrongyrázókat és az ablakon kidobálókat ennél jóval nehezebb tetten érni, de a miskolci önkormányzat szóvivője bízik abban, hogy eredményes lehet, ha a lakók felhívják a rendetlenkedők figyelmét, hogy bírsággal sújtható tevékenységet fojtatnak, ami ráadásul nem is illő.

A bírságok legfelső tétele Miskolcon 150 ezer forint.

Az Index említést tett a virágszedés tilalmáról is. Itt nem az útszéli pitypangokról van szó - hívta fel a figyelmet a szóvivő, hanem azokról a virágágyásokról, amelyek például a főutcát is díszítik tavasz óta. Sokan úgy gondolták, hogy a közterületen lévő virágokat ők letéphetik. Ilyen cselekményért mért már elzárást a miskolci bíróság egyes elkövetőkre, igaz, nem éveket, hanem néhány napot. Talán ez is visszatartó erejű lehet, hiszen a virággyűjtők sok kárt okoznak a városnak.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×