eur:
389.14
usd:
363.17
bux:
68045.46
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Honvédségi arzénmentesítők a lakosságnak

Arzénmentes, tiszta ivóvíz előállítására képes berendezéseket fejlesztettek a Honvédelmi Minisztérium háttérintézményeinél - tudtuk meg Hende Csaba honvédelmi minisztertől. A szabadalmaztatott innovatív megoldással Magyarország egy 2004 óta elmaradt uniós kötelezettségét teljesítette.

Bemutattuk a lakosságnak azokat a víztisztító berendezéseket, amelyekkel a kormány döntése alapján a magyar honvédség fogja az ország azon kötelességét teljesíteni, hogy mintegy 1,5 millió ember számára egészséges, arzénmentes ivóvizet biztosítson - nyilatkozta az InfoRádiónak a honvédelmi miniszter.

Hozzátette: az EU előírja minden tagállam számára, hogy köteles minden állampolgárnak egészséges ivóvizet biztosítani, de a 2004-es csatlakozástól "az előttünk járt kormányok nem tettek ebben az ügyben semmit." Most elkezdődik a probléma megoldása: egy új szabadalom alapján fejlesztettek víztisztítót, arzénmentesítőt a Honvédelmi Minisztérium (HM) cégei.

Hende Csaba arról is beszélt, hogy 200 darab ilyen berendezést fognak az érintett településeken felállítani. A kormány 5 milliárd forintot biztosított a honvédelmi tárca számára erre a feladatra.

A víztisztítók kapacitása 8 köbméter, a végleges megoldás majd az lesz, hogy több ilyen berendezést összekapcsolva már az ivóvíz-hálózatba juttatják az egészséges vizet. Ehhez EU-forrásokra is szükség lesz - tette hozzá a miniszter.

A konténerszerű gépet bárhová könnyen és gyorsan lehet telepíteni, illetve az igényekhez igazítani; képes szerves és szervetlen anyagokat is kiszűrni, és - a teljesen új szabadalom alapján - az arzént is megköti - mutatott rá a HM helyettes államtitkára hétvégén az MTI-nek adott interjújában.

Kísérleti jelleggel elhelyeztek egy ilyen gépet a Békés megyei érmelléki vízbázison, és a négy hónapos próbaüzem után az addig átlagosan literenkénti 120 mikrogrammos arzénszint lecsökkent 2 mikrogrammra - szemléltette a gép hatékonyságát Borbíró Zoltán, hozzátéve, hogy az uniós határértéknél ez a szint sokkal alacsonyabb. A gép fejlesztésében három vállalat, az EI Zrt., a Currus Zrt. és a Hidrofilt Kft. vett részt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×